Preşedinta Curţii Supreme spune "NU" amnistiei şi graţierii

Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Pe fondul stenogramelor DNA care au relevat planurile liderilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova în domeniul legislativ, preşedinta Curţii Supreme, judecătoarea Livia Stanciu, a declarat vineri că nu se impune o lege a graţierii şi amnistiei, aşa cum doreau cei doi, şi nici abrogarea art. 13 din Legea 78/2000.

"Nu. Absolut nu. O să dezvolt, dacă se va pune această problemă în cadrul comisiilor juridice, pentru că ele vor fi discutate, se impun a fi discutate, atât a Senatului, cât şi a Camerei Deputaţilor, şi vă invit atunci, pentru că ar fi multe aici de spus. Şi aşa cum mă ştiţi de fiecare dată, poate spre nemulţumirea altora, Livia Stanciu va prezenta un punct de vedere şi un punct de vedere extrem de argumentat. Concluzia însă finală pe care vreau ca să o reţineţi: nu se impune la acest moment nicio lege de amnistie, nicio lege de graţiere, nici abrogarea dispoziţiilor nici art. 13, nici art. 13 indice 1, nici indice 2 din Legea 78/2000", a precizat Livia Stanciu, citată de Realitatea.net

Potrivit art. 13 din Legea 78/2000, "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani".

La art. 13, indice 1, se arată că "infracţiunea de şantaj, prevăzută la art. 194 din Codul penal, în care este implicată o persoană dintre cele prevăzute la art. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 12 ani" iar la art.13 indice 2 — "infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani".

În conformitate cu stenogramele DNA, Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova intenţionau să reintroducă legea amnistiei şi graţierii, precum şi să modifice legea 78/2000, a cărei primă victimă susţinea Hrebenciuc a fost însuşi Adrian Năstase:

"Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 doborâtor.

Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.

Şova: Toţi!"