Preşedinta CSM, poziţionare de partea secţiei Adinei Florea. Îi ceartă pe criticii anchetării lui Kovesi

La o zi după ce secţia care o anchetează pe Laura Codruţa Kovesi a emis un comunicat cu iz uşor ameninţător la adresa celor ce consideră punerea sub acuzare a fostei şefe DNA drept o execuţie comandată politic, şefa CSM dă de asemenea un comunicat în care-i dezavuează pe cei care critică anchetarea Laurei Kovesi.
Lia Savonea
Lia Savonea (G4Media.ro)

Şefa CSM, Lia Savonea, magistrat despre care parte din presă a scris că este pro-PSD, a ieşit public să apere controversata secţie pentru anchetarea magistraţilor. Cum respectiva secţie a fost criticată dur pentru punerea sub acuzare a Laurei Codruţa Kovesi chiar înainte ca aceasta să susţină interviul pentru postul de procuror şef european, Savonea a ţinut să dezavueze "speculaţiile publice" legate de declanşarea anchetei contra lui Kovesi.

Declaraţiile Liei Savonea vin în contextul în care o parte din opinia publică şi Opoziţia au perceput anchetarea Codruţei Kovesi drept un demers comandat politic şi menit să-i saboteze candidatura.

Potrivit unor surse G4Media.ro, luarea de poziţie a fost respinsă de CSM, care nu şi-a asumat textul în numele instituţiei, dar comunicatul a fost în cele din urmă dat publicităţii de preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Mai merită precizat însă că o opinie asemănătoare a transmis şi Ambasada SUA la Bucureşti iar preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, Günther Krichbaum, bun cunoscător al situaţiei din România, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur Guvernul României pentru investigarea Laurei Codruţa Kovesi de către secţia pentru magistraţi. Potrivit G4Media.ro, în scrisoarea respectivă, Krichbaum opinează că iniţierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promiţătoare a Laurei Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

Redăm integral comunicatul şefei CSM:

"Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reţine că în cursul zilelor de 13 şi 14 februarie 2019 au fost lansate în spaţiul public, prin intermediul mass media, de către clasa politică şi alţi lideri de opinie, afirmaţii grave ce acreditează ideea desfăşurării unei cercetări penale de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în afara cadrului legal, la comandă politică şi în scop de intimidare.

Preşedintele Consiliului îşi manifestă în mod ferm dezacordul faţă de astfel de speculaţii publice, formulate într-o modalitate continuă şi agresivă, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurii judiciare în curs, precum şi de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfăşoare.

Preşedintele Consiliului, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetăţean, reiterează în mod categoric că activitatea de cercetare şi urmărire penală faţă de magistraţi se desfăşoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum şi cu respectarea independenţei procurorilor în privinţa soluţiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluţionează.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia cu privire la imperativul respectării separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne