Presată de SUA, Turcia se orientează către... Germania

Cancelarul german Angela Merkel (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul unei întâlniri în Ankara, Turcia, 2 februarie 2017.
Cancelarul german Angela Merkel (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul unei întâlniri în Ankara, Turcia, 2 februarie 2017. (Getty Images)

Înainte ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să fie prins într-o dispută tot mai intensă cu omologul său american Donald Trump, inamicul liderului turc a fost cancelarul german Angela Merkel, în special după o dispută legată de tratamentul imigranţilor care se îndreaptă spre Europa şi care a culminat cu retragerea trupelor germane din bazele NATO din Turcia, în timp ce Erdogan a cerut germanilor să nu o voteze pe Merkel, potrivit Zero Hedge.

Dar s-ar putea ca situaţia să se fi schimbat, iar Bloomberg a precizat că Erdogan şi Merkel au spart gheaţa diplomatică şi, în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc miercuri, cancelarul german a afirmat că “puterea economică a Turciei este importantă pentru Germania”. De asemenea, cei doi au discutat despre situaţia curentă şi au căzut de acord în privinţa unei întâlniri între ministrul turc al Trezoreriei şi Finanţelor, Berat Albayrak, şi miniştrii germani pentru Economie şi Finanţe.

În plus, Merkel şi Erdogan şi-au exprimat angajamentul pentru întărirea cooperării turco-germane prin intermediul unor discuţii şi vizite suplimentare la nivel înalt. Tot în timpul convorbirii de ieri, cei doi lideri au discutat despre relaţiile bilaterale şi situaţia din Siria, precizează Daily Sabah.

Erdogan va ajunge în Germania în 28 septembrie pentru o vizită de stat de două zile, în timpul căreia urmează să aibă convorbiri cu Merkel.

De asemenea, Angela Merkel a cerut luni Turciei să asigure independenţa Băncii Centrale, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o criză tot mai profundă în ceea ce priveşte moneda naţională, potrivit Deutsche Welle.

Dar Erdogan nu se va întâlni numai cu cancelarul german, ci joi urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Aşadar, va veni Germania să salveze economia lovită de probleme a Turciei, chiar dacă Trump depune mari eforturi pentru a o submina? În timp ce rămân încă multe obstacole de depăşit, lira turcească pare să fie uşor învigorată, iar cotaţia USD/TRY a înregistrat 6,10, comparativ cu nivelul de 7,23 înregistrat duminică.

În plus, discuţia telefonică dintre Erdogan si Merkel a avut loc după ce preşedintele Trump a amânat livrarea avioanelor de luptă F-35 comandate de Turcia, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări, amplificate pe de o parte de decizia Ankarei de a cumpăra de la ruşi sistemul de apărare antirachetă S-400.

Tensiunile dintre Turcia şi SUA s-au intensificat şi mai mult după ce Washingtonul a anunţat luna trecută că impune sancţiuni împotriva a doi miniştri turci pentru rolul lor în detenţia pastorului american Andrew Brunson. Pastorul, care se află acum sub arest la domiciliu, este acuzat de implicare într-o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016. Preşedintele turc şi alte autorităţi din ţară au respins apelurile lui Trump de a-l elibera pe Brunson, precizând că o decizie privind această problemă depinde doar de instanţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe