Presa britanică proclamă ziua de joi 'zi a adevărului' pentru Scotia

(youtube.com)

Presa britanică a proclamat ziua de joi 'zi a adevărului' pentru Scotia, în prime pagini în culorile albastru, alb şi roşu, cu ocazia referendumului privind independenţa ce se desfăşoară în această regiune a Marii Britanii, informează AFP.

Prima pagină a publicaţiei Times, cu drapelul britanic pe margine, califică ziua de joi drept 'Ziua Z pentru Uniune': 'Destrămarea Regatului Unit ar putea fi iminentă', se poate citi în editorialul cotidianului londonez.

'Ceva inestimabil s-ar pierde în această divizare, ceva la fel de preţios cultural şi de intangibil pe cât este şi de concret economic şi pur politic. Îi îndemnăm pe scoţienii de toate orientările să spună 'Nu' independenţei şi să facă acest lucru cu toată mândria lor naţională'.

Doar Glasgow's Sunday Herald se pronunţă pentru independenţă: în ultima sa ediţie înainte de vot, publicaţia scoţiană afişează pe prima sa pagină un mozaic compus din sute de selfie-uri ale susţinătorilor unui rezultat 'Da' care compun drapelul scoţian.

The Guardian are pe prima pagină o imagine filmată de sus a Scotiei, înconjurată de o mare care a inundat alte regiuni ale Marii Britanii. 'Ziua adevărului. Cei 4.285.323 de alegători scoţieni au 15 ore pentru a decide destinul ţării lor', subliniază editorialul din The Guardian, care vrea să-i convingă pe scoţieni să respingă independenţa şi să ajute la 'reconstruirea unei uniuni' alături de celelalte regiuni.

Prima pagină a cotidianului The Scotsman este 'barată' de asemenea de titlul 'Ziua adevărului', care este însoţit de o fotografie a unei secţii de votare. Participarea ar urma sa înregistreze niveluri record.

După cum constată AFP, primele pagini ale mai multor publicaţii britanice abundă în simboluri. 'Da sau Nu. Astăzi Scotia va scrie o nouă pagină', se poate citi în publicaţia The Scottish Sun, care etalează o primă pagină albă pe care pot fi văzute mâini ţinând stilouri.

Pe prima pagină a cotidianului The Daily Mirror, un bărbat ţine The Union Jack, drapelul uniunii britanice, însă fără culoarea albastră care reprezintă Scotia. 'Este ziua noastră a adevărului. Nu ne părăsiţi în acest mod... Nu lăsaţi soarele să apună peste cei 307 de istorie comună. Votaţi 'Nu' şi păstraţi o Mare Britanie cu adevărat mare', scrie publicaţia.

The Scottish Daily Mail prezintă drapelele scoţian şi britanic înnodate. Union Jack 'este soclul celor mai mari triumfuri ale noastre şi ne-a unit în timpul celor mai sumbre vremuri. Astăzi, să garantăm viitorul Scotiei în cadrul remarcabilei şi glorioasei familii de naţiuni care este Regatul Unit', notează publicaţia.

Pe prima pagină a publicaţiei Metro, care doreşte să rămână imparţială, se poate vedea cuvântul 'Votaţi'. 'În loc să vă dăm lecţii despre virtuţile sau riscurile independenţei, vă îndemnăm pur si simplu să luaţi parte la unul dintre momentele cele mai importante ale istoriei lungi şi ilustre a ţării noastre', notează editorialul. Publicaţia conchide: 'Acesta este motivul pentru care Metro spune pur si simplu: votaţi'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe