Premiul Nobel pentru Fizică 2017 a fost decernat detectării undelor gravitaţionale

Cei trei câştigători sunt fizicianul german Rainer Weiss şi cercetătorii americani Bary C. Barish şi Kip S. Thorne.

De la stânga la dreapta: Rainer Weiss, Bary C. Barish şi Kip S. Thorne
De la stânga la dreapta: Rainer Weiss, Bary C. Barish şi Kip S. Thorne (Print screen)

Premiul Nobel pentru Fizică 2017 a fost acordat oamenilor de ştiinţă, Rainer Weiss, Bary C. Barish şi Kip S. Thorne „pentru contribuţiile lor în dezvoltarea observatorului american LIGO (Laser Interferometer Gravitaţional Wave Observatory) şi pentru detectarea undelor gravitaţionale”, se precizează în comunicatul de presă al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

„Acest lucru este ceva complet nou şi diferit, a deschis lumi nemaivăzute“, a declarat Academia Regală Suedeză de Ştiinţe într-un comunicat cu privire la descoperirea care a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Fizică. "O mulţime de descoperiri îi aşteaptă pe cei care reuşesc să detecteze undele şi să le interpreteze mesajul", a adăugat juriul.

Încă o dată Einstein avea dreptate

Pe 14 septembrie 2015, undele gravitaţionale din univers au fost observate pentru prima dată. Aceste unde, a căror existenţă a fost preconizată de Albert Einstein acum 100 de ani, au fost generate de coliziunea a două găuri negre. A fost nevoie de 1,3 miliarde de ani pentru ca undele gravitaţionale provenite din această coliziune să fie înregistrate de detectorul LIGO din Statele Unite ale Americii.

Undele gravitaţionale reprezintă o nouă formă de observare a cosmosului
Undele gravitaţionale reprezintă o nouă formă de observare a cosmosului (R. Hurt / Caltech-JPL)

Semnalul detectat a fost extrem de slab, însă această observaţie a anunţat zorii unei noi ere a astrofizicii. Undele gravitaţionale reprezintă o modalitate complet nouă de a observa şi analiza unele dintre cele mai violente evenimente din Univers şi de a ne testa propriile limite de înţelegere a lumii înconjurătoare, conform Comitetului Nobel.

O adevărată revoluţie

Descoperirea marchează începutul unei noi ere în astronomie, a declarat Alicia Sintes, astrofizician la Universitatea din Insulele Baleare şi co-autor al cercetării. Studiul Universului s-a bazat istoric pe unde electromagnetice - cum ar fi lumina stelelor din apropiere şi radiaţia infraroşie a unor galaxii îndepărtate. Accesul la undele gravitaţionale va permite observarea unor aspecte ale cosmosului necunoscute până în prezent, în special, va permite să se examineze ce s-a întâmplat în prima fracţiune de secundă după Big Bang.

Cine sunt cei trei oameni de ştiinţă

Rainer Weiss s-a născut în 1932 la Berlin, Germania. Este doctor în ştiinţe al Massachusetts Institute of Technology 1962.

Barry C. Barish s-a născut în 1936 în Omaha (SUA). Este doctor în ştiinţe al University of California, Berkeley, CA, USA 1962.

Kip S. Thorne s-a născut în 1940 în Logan (SUA). Este doctor în ştiinţe al Princeton University, 1965.

În 2016, cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au câştigat premiul Nobel pentru fizică pentru “descoperirile teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei”.

Cei mai populari laureaţi ai premiilor Nobel pentru Fizică sunt: Albert Einstein, în 1921; Niels Bohr, în 1922; Marie Curie, în 1903; J.J. Thomson, în 1906; James Chadwick, în 1935.

Distincţia va fi împărţită între cei trei cercetători

Fizicianul german Rainer Weiss va primi jumătate din premiu, în timp ce cealaltă jumătate le revine cercetătorilor americani Barry C. Barish şi Kip S. Thorne, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Fundaţia Nobel a anunţat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare faţă de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoţit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Premiul Nobel pentru Fizică este al doilea anunţat din seria distincţiilor care sunt comunicate în fiecare an. Miercuri, 4 octombrie, va fi anunţat Premiul Nobel pentru Chimie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură