Premiile Globul de aur din 2014 de la Los Angeles

(photos.com)

Filmul de lungmetraj "Scandal în stil american" (American Hustl) a fost marele câştigător la cea de-a 71-a ediţie a galei Globurile de Aur, care s-a desfăşurat duminică seară, la Los Angeles, obţinând trei trofee, inclusiv la categoria "cel mai bun film - comedie/musical", potrivit bbc.co.uk.

Acest film, regizat de David O. Russell şi nominalizat la şapte categorii, s-a impus şi la alte două categorii - "cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/musical (Amy Adams) şi "cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj" (Jennifer Lawrence).

Thrillerul politic "American Hustl" se concentrează asupra unui caz complicat de corupţie din anii '70, cu ramificaţii în Congresul american. În acea perioadă, 31 de oficiali guvernamentali suspectaţi de acte de corupţie şi trafic de influenţă au fost cercetaţi penal, iar 11 dintre ei au fost puşi sub acuzare. Filmul îi are în distribuţie pe actorii Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner şi Jennifer Lawrence.

Filmul de lungmetraj "12 ani de sclavie" (12 Years a Slave), regizat de Steve McQueen, nominalizat la şapte categorii, a câştigat un singur trofeu, impunându-se la categoria "cel mai bun film - dramă".

Regizorul Steve McQueen şi actorii Michael Fassbender şi Chiwetel Ejiofor au fost nominalizaţi la trofeul Globul de Aur din acest an pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj, respectiv cel mai bun rol principal masculin într-un film - dramă.

Drama istorică "12 Years a Slave", bazată pe memoriile lui Solomon Northup din 1835, expune povestea unui bărbat de culoare, interpretat de Chiwetel Ejiofor, răpit şi vândut ca sclav în Louisiana. Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti şi Lupita Nyong'o.

Matthew McConaughey şi Jared Leto au obţinut trofeele decernate la categoriile "cel mai bun rol principal masculin într-un film-dramă", respectiv "cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj" pentru evoluţiile prestate în filmul biografic "Dallas Buyers Club".

Cate Blanchett a câştigat la categoria "cel mai bun rol principal feminin dintr-un film-dramă" cu rolul din pelicula "Blue Jasmine", regizată de Woody Allen, iar Alfonso Cuaron, regizorul filmului "Gravity", un thriller SF relalizat în 3D, a triumfat la categoria "cea mai bună regie".

La categoriile de televiziune au fost câştigate două trofee.

Filmul "Behind the Candelabra" - o biografie a pianistului Liberace - a fost desemnat "cel mai bun film de televiziune/miniserie", iar Michael Douglas a fost recompensat la categoria "cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/film de televiziune".

"Breaking Bad" a câştigat tot două trofee, impunându-se la categoriile "cel mai bun serial de televiziune-dramă", respectiv "cel mai bun actor în rol principal într-un serial - dramă" (Bryan Cranston).

Bryan Cranston a câştigat primul Glob de Aur la această ediţie, el fiind nominalizat pentru acest premiu în fiecare an începând din 2011. Actorul american a mai fost nominalizat în 2003 la Globul de Aur pentru rolul din comedia "Malcolm in the Middle".

Producţia poliţistă "Brooklyn Nine-Nine" a câştigat şi ea două trofee, la categoriile "cel mai bun serial de televiziune comedie/muzical" şi "cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/muzical" (Amy Samberg).

Amy Poehler s-a impus ca "cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/muzical" pentru evoluţia ei din "Parks and Recreation", iar Robin Wright a triumfat la categoria "cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune - dramă" pentru prestaţia sa din producţia "House of Cards".

Cea de-a 71-a gală de decernare a Globurilor de Aur de la Los Angeles a fost prezentată de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler. Ceremonia a fost produsă de Dick Clark Productions, alături de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), organizatoarea galei premiilor Globul de Aur.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Globul de Aur din 2014:

Cel mai bun film - dramă: "12 Years a slave"

Cel mai bun film - comedie/ musical: "American Hustle"

Cea mai bună regie: Alfonso Cuaron - "Gravity"

Cel mai bun rol principal masculin într-un film - dramă: Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club")

Cel mai bun rol principal masculin într-un film - comedie/muzical: Leonardo DiCaprio ("Wolf of Wall Street")

Cel mai bun rol principal feminin într-un film - dramă: Cate Blanchett ("Blue Jasmine")

Cel mai bun rol principal feminin într-un film - comedie/muzical: Amy Adams ("American Hustle")

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: Jared Leto pentru ("Dallas Buyers Club")

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj: Jennifer Lawrence ("American Hustle")

Cel mai bun scenariu: Spike Jonze pentru lungmetrajul "Her"

Cel mai bun film de animaţie: "Frozen"

Cel mai bun film străin: "The great beauty/ La Grande Bellezza"

Cea mai bună coloană sonoră: "All Îs Lost" - Alex Ebert

Cel mai bun cântec: "Ordinary Love" ("Mandella: Long Walk to Freedom")

TELEVIZIUNE:

Cel mai bun serial de televiziune musical/comedie: "Brooklyn Nine-Nine"

Cel mai bun serial de televiziune - dramă: "Breaking Bad"

Cel mai bun film de televiziune/miniserie: "Behind the Candelabra"

Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/muzical: Amy Poehler ("Parks and Recreation")

Cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune - dramă: Robin Wright ("House of Cards")

Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/film de televiziune: Elisabeth Moss ("Top of the Lake")

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/muzical: Andy Samberg ("Brooklyn Nine-Nine")

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial - dramă: Bryan Cranston ("Breaking Bad")

Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/film de televiziune: Michael Douglas ("Behind the Candelabra")

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Jacqueline Bisset ("Dancing on the Edge")

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Jon Voight ("Ray Donovan")

Premiul pentru întreaga carieră (Cecil B. deMille Award) - Woody Allen