Premierul Victor Ponta efectuează o vizită la Kiev

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Prim-ministrul Victor Ponta va efectua joi o vizită de lucru la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean Arseni Iaţeniuk. Cu această ocazie, primul ministru va avea convorbiri cu premierul ucrainean şi va fi primit de către preşedintele Petro Poroşenko.

"Vizita se înscrie în cadrul acţiunilor de sprijin constant al României pentru eforturile Ucrainei, ca şi pentru cele ale Republicii Moldova şi Georgiei, de a consolida parcursul şi apropierea de Uniunea Europeană a acestor parteneri", informează biroul de presă al Guvernului, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

La Kiev va fi prezent şi premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, cei trei prim-miniştri urmând a avea o reuniune trilaterală în care vor fi discutate aspecte privind parcursul european al celor două ţări şi cooperarea în acest format.

În cadrul convorbirilor vor fi abordate aspecte legate de susţinerea concretă pe care România, ca stat membru al UE, o poate acorda Ucrainei pentru consolidarea parcursului său european, evoluţiile recente ale situaţiei de securitate din Ucraina şi stadiul implementării Protocolului şi respectiv al Memorandumului de la Minsk din 5 şi 19 septembrie 2014.

Totodată, se va trece în revistă stadiul relaţiilor bilaterale şi perspectivele de dezvoltare ale acestora, cu accent pe dinamizarea cooperării economice şi sectoriale, problematica persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei precum şi alte dosare bilaterale de interes.

Cu ocazia vizitei va fi semnat, de către prim-ministrul Ponta şi omologul său ucrainean Iaţeniuk, Acordul bilateral privind micul trafic de frontieră. Acesta reglementează condiţiile trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau economic, pentru o perioadă de maximum 3 luni de şedere neîntreruptă.

În prezent, acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care, în urma discuţiilor, ar putea fi extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se extind dincolo de limita celor 30 de km.