Premierul scoţian vrea încă un referendum pentru independenţă

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a dezvăluit că va organiza un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei, susţinând că ţara sa ar trebui să facă această alegere “înainte ca Marea Britanie să părăsească UE”. Scoţienii au votat împotriva Brexitului.
Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei
Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei (Captură Foto)

Deschizând conferinţa Partidului Naţional Scoţian în Glasgow, Nicola Sturgeon a declarat că, săptămâna viitoare, va face primii paşi către cel de-al doilea referendum pentru independenţa scoţiană.

“Pot să confirm că Proiectul privind Referendumul pentru Independenţă va fi publicat pentru consultare săptămâna viitoare”, a declarat Sturgeon delegaţilor. Ea a precizat că, în cazul unei ieşiri dificile a Marii Britanii din UE (Brexit) – în special dacă britanicii vor părăsi blocul european fără să păstreze accesul la piaţa unică – atunci Scoţia “va avea dreptul să decidă, din nou, dacă doreşte să adopte o cale diferită”.

Sturgeon chiar a citat manifestul alegerilor Partidului Conservator britanic din 2015, care a susţinut: “Spunem DA unei pieţe unice”.

În ciuda faptului că a fost atentă să nu stabilească o anumită dată pentru vot, afirmând la un moment dat că “oricând se poate întâmpla”, Sturgeon a susţinut că decizia va fi luată înainte ca Marea Britanie să părăsească UE. Premierul britanic Theresa May a susţinut că intenţionează să declanşeze procesul de ieşire din UE la începutul anului următor.

“Un caz pe care îl vom câştiga”

În 2014, 55% dintre scoţieni au votat pentru a rămâne o parte a Marii Britanii; la acea vreme, susţinătorii independenţei au fost avertizaţi că separarea de Londra ar însemna ieşirea din UE.

Sturgeon a declarat că pentru că doar 52% dintre britanici au votat în acest an în favoarea Brexitului – în condiţiile în care peste 60% dintre scoţieni au votat împotriva Brexitului – a schimbat peisajul politic.

În cazul unui Brexit dificil, Sturgeon a declarat că alegerea care se va face în cel de-al doilea referendum pentru independenţă va fi între o Mare Britanie insulară, guvernată de un partid de dreapta obsedat de graniţe şi paşapoarte albastre cu preţul afectării puterii economice şi a stabilităţii şi o Scoţie care progresează, internaţionalistă, capabilă să îşi traseze propriul curs şi să îşi construiască propria securitate şi prosperitate.

“Acesta este un caz pe care îl vom câştiga”, a declarat Sturgeon participanţilor la conferinţa din Glasgow, un oraş pe care ea îl reprezintă în Parlamentul scoţian şi care a votat separarea de Marea Britanie în 2014.

Curs de coliziune cu May

Referitor la Brexit, Theresa May a declarat săptămâna trecută, la conferinţa Partidului Conservator, că nu va accepta libera deplasare a oamenilor ca o condiţie pentru apartenenţa la piaţa unică UE.

Dar, poziţia Bruxelles-ului este aceea că libertatea de mişcarea şi comerţul liber sunt legate în mod categoric.

Pieţele au răspuns, la rândul lor, la comentariile lui May: lira sterlină a primit o nouă lovitură miercuri şi a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american. În raport cu euro, lira sterlină a scăzut de asemenea dar nu la niveluri record.

May şi Sturgeon au discutat de la referendumul britanic, iar premierul scoţian s-a adresat conservatorilor în mod direct în timpul discursului său privind cel de-al doilea referendum.

“În 2014, ne-aţi spus că Scoţia a fost un partener egal în Marea Britanie. Ei bine, a sosit momentul să dovediţi acest lucru. Dacă preţuiţi Marea Britanie – după cum susţineţi – depinde de dumneavoastră să dovediţi că acest lucru ar funcţiona pentru Scoţia. Mingea este în terenul dumneavoastră. Dar ascultaţi – dacă credeţi chiar şi pentru o clipă că nu am vorbit serios şi că nu voi face ce trebuie pentru a proteja interesele Scoţiei, atunci mai gândiţi-vă o dată”, a declarat Sturgeon, adresându-se premierului britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe