Premierul Ponta, la un pas să-şi treacă în subordine Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta este la un pas de a-şi trece în subordine Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). După ce a trecut tacit de Camera Deputaţilor, proiectul de lege pentru transferarea STS din subordinea CSAT în subordinea MAI, iniţiat de PSD, a intrat în dezbatere la Senat, care urmează să dea votul final.

Aşa cum e constituit azi, STS are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare a ţării şi, după cum îi spune şi numele, de "telecomunicaţiile speciale", atât pe timp de pace cât şi pe timp de război. Potrivit proiectului de lege iniţiat de PSD, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va deveni acum Departamentul de Telecomunicaţii Speciale şi, la fel cum s-a întâmplat şi cu celebrul Doi şi'un sfert, va ajunge în subordinea Guvernului.

"Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se realizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI, structură cu personalitate juridică, condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. (...)

Structura Generală a Departamentului de Telecomunicaţii Speciale, atribuţiile componentelor sale funcţionale, efectivele şi resursele în timp de pace şi în timp de război, regimul reţelelor şi a echipamentelor de telecomunicaţii speciale şi mobilizarea serviciului se stabilesc prin hotărârre de Guvern", se precizează în proiectul legislativ.

Activitatea STS va fi, de asemenea, controlată de Guvern, nu de Parlament, cum se întâmpla până acum. Proiectul de lege a fost iniţiat înainte de ruperea USL, în februarie 2014, după accidentul din Apuseni.

Victor Ponta explica atunci că a luat această decizie pentru a asigura coordonarea mai bună şi mai unitară a instituţiilor cu atribuţii în situaţii de urgenţă. Premierul a fost acuzat însă că profită de tragicul accident aviatic din Apuseni pentru a-şi atinge obiectivele politice, de subordonare a instituţiilor statului.

O serie de politicieni şi-au exprimat atunci nemulţumirea şi au lansat acuzaţii grave la adresa şefului PSD denunţând dorinţa acestuia de a băga STS "în mizeria politică" şi a-i face pe specialiştii şi tehnocraţii de acolo dependenţi de ordinele politice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne