Premierul Ponta l-a eliberat din funcţie pe şeful "Doi şi-un sfert"

Ministerul Afacerilor  Interne.
Ministerul Afacerilor  Interne. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe şeful DIPI (fosta DGIPI) (Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă), Gelu Oltean, potrivit unei decizii publicate luni seara în Monitorul Oficial. În decizia publicată în MO nu se specifică dacă eliberarea lui Oltean a fost făcută la cerere.

Gelu Oltean conducea DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut şi ca "Doi şi-un sfert," din aprilie 2012.

Conform Hotnews.ro, Oltean ar fi implicat în dosarele preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu şi senatorului PSD Marius Isailă. Potrivit unor surse ale publicaţiei citate, fostul şef al DIPI negocia cu Uioreanu, trimis în judecată pentru corupţie, numirea unor şefi de poliţie în Cluj. De asemenea, unele surse locale ar fi relatat că Vasile Pogăcean, omul de afaceri arestat în dosarul Uioreanu, ar fi finul lui Gelu Oltean din prima căsnicie cu Angela Rusu, cântăreaţa de muzică populară.

Sursele citate de Hotnews au mai precizat că senatorul PSD Marius Isailă, trimis de asemenea în judecată pentru fapte de corupţie, se întâlnea cu Oltean pentru a afla dacă este monitorizat.

Comentând la România TV eliberarea din funcţie a lui Oltean, premierul a declarat că nu are nimic să îi reproşeze acestuia iar schimbarea ar fi fost făcută la propunerea ministrul de Interne Gabriel Oprea.

"E o chestiune de politică de cadre a ministrului de Interne", a spus Ponta, adăugând că Gelu Oltean va avea o "altă funcţie în MAI".

Reamintim că DIPI a fost trecut la începutul anului din subordinea ministrului Internelor în subordinea premierului României.

În privinţa informaţiilor publicate de Hotnews despre implicarea lui Oltean în dosarele Uioreanu şi Isailă, Victor Ponta a declinat orice comentariu pe acest subiect.

Gelu Oltean a mai lucrat în DIPI (fosta DGIPI) în perioada 2006 - 2009, în 2007 fiind coordonatorul echipei de poliţişti români trimişi în Italia pentru a colabora cu autorităţile locale în cazul Mailat (românul condamnat pentru uciderea unei italience).

Potrivit Digi 24, ascensiunea lui Oltean ar fi legată de apropierea acestuia de primul şef al Serviciului de Informaţii al Poliţiei, Virgil Ardelean, supranumit „Vulpea”.

Tot Digi relatează că numele lui Gelu Oltean este legat şi de un controversat om de afaceri italian, Maurizio Creuso care şi-a pierdut mandatul de senator în Italia, după ce în 1993 a fost cercetat şi condamnat pentru corupţie şi dare de mită. Creuso i-ar fi cedat soţiei fostului şef DGIPI, în 2010, 5% dintr-o firmă a sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne