Premierul Orban, despre guvernarea PSD: Au făcut "cheltuieli nenecesare, mai mult să servească clientelei"

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a declarat, la postul B1 TV, că fostul Guvern PSD, prin proiecte precum Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), a făcut o serie de „cheltuieli nenecesare” menite „să servească clientelei”.

Potrivit şefului Executivului, „în legea responsabilităţii fiscal-bugetare se spunea că premierul şi cu ministrul Finanţelor trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere privind veridicitatea informaţiilor sau datelor care stau la baza construcţiei bugetare”.

„Dar ei şi-au dat Ordonanţă ca să nu răspundă. Şi atunci au umflat cu pompa veniturile. De ce au umflat veniturile? Ca să dea drumul la cheltuieli. Cheltuieli, multe dintre ele nenecesare, care au fost făcute mai mult ca să servească clientelei”, a precizat premierul.

Întrebat la ce fel de cheltuieli se referă, Ludovic Orban a răspuns: „FDI (Fondul de Dezvoltare şi Investiţii) de exemplu”.

„Pe PNDL nu se dau proiecte în mod obiectiv. Dar cât de cât, puteau să depună toţi proiecte, ştiau că se finanţează cu prioritate. Au inventat acest fond (FDI), fără să aibă bani, ca să mai păcălească nişte primari sau mai bine zis ca să îşi motiveze nişte primari înainte de campania de europarlamentare. Au dat o mică parte [din bani – n.r.], au dat nişte avansuri. [...] Acest fantomatic FDI nu are bani, are promisiuni de bani, adică se alimentează cu împrumuturi din trezorerie. [...] Noi am avertizat public că acest FDI este ca şi cum te-ai aşeza pe nisipuri mişcătoare.[...] Pe 4 noiembrie noi nu am găsit niciun leuţ pentru decontarea lucrărilor efectuate în cadrul PNDL”, a afirmat Orban.

Totodată, premierul a explicat că „trebuie odată să ne dezbărăm, nu noi, că noi am încercat să fim raţionali, trebuie să faci lucrări de investiţii pe care ai capacitatea să le termini”.

„Nici astăzi, de exemplu, nu este finalizat PNDL 1, însă sunt lucrări restante şi multe situaţii problematice, pentru că dacă nu plăteşti pleacă firma şi lucrările pe care le-ai făcut se distrug. Mai sunt proiecte neterminate de pe Ordonanţa 7, care a fost lansată la sfârşitul anului 2006. Nu numai că pentru PNDL au mărit numărul de proiecte peste capacitatea de a asigura finanţarea, au inventat şi FDI-ul şi sifonează banii”, a menţionat Orban.

Premierul a mai adăugat că administraţia publică trebuie să se concentreze pe lucrările care pot fi finalizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne