Premierul nipon dizolvă Parlamentul pentru alegerile anticipate

Premierul Shinzo Abe s-a întâlnit cu legiuitorii din partidul său politic după dizolvarea Parlamentului.
Premierul Shinzo Abe s-a întâlnit cu legiuitorii din partidul său politic după dizolvarea Parlamentului. (Captură Foto)

Premierul nipon Shinzo Abe a dizolvat vineri Parlamentul ţării, pavând drumul pentru alegeri anticipate.

La doi ani după sosirea sa la putere şi cu doi ani înainte de încheierea mandatului, premierul Shinzo Abe a declarat că a considerat necesar să facă uz de acest drept de a dizolva camera inferioară a parlamentului, formată din 480 de deputaţi, luând decizia dificilă de a reveni asupra unei legi adoptate în 2012 cu privire la evoluţia TVA-ului nipon.

Primul ministru a decis să amâne cu 18 luni o a doua creştere cu 10% a acestei taxe, iniţial programată pentru octombrie 2015.

Şeful guvernului a promis că a doua majorare, despre care susţinătorii săi afirma că este necesară pentru a finanţa cheltuielile pentru protecţie socială destinate unei populaţii îmbătrânite, va avea loc în aprilie 2017, notează Reuters.

Dar sondajele de opinie desfăşurate de presa locală arată un sprijin redus pentru premier şi că mulţi oameni nu înţeleg de ce a cerut acesta alegeri anticipate.

Un sondaj al agenţiei de ştiri Kyodo News a susţinut vineri că aproximativ 63% dintre oameni nu înţeleg motivele lui Abe pentru declanşarea alegerilor anticipate, în timp ce un sondaj separat desfăşurat de ziarul Asahi Shimbun a susţinut că 39% dintre oameni îl susţin pe Abe.

Dizolvarea Parlamentului a fost anunţată în camera inferioară de către speakerul Bunmei Ibuki vineri dimineaţa.

Legislatura niponă, cunoscută sub numele de Dieta Japoniei, este formată din camera superioară a Consilierilor şi camera inferioară a Reprezentanţilor.

Joi, Abe a declarat că va folosi campania electorală pentru a clarifica strategia de dezvoltare propusă de guvernul său.

Deşi popularitatea sa a scăzut, se estimează că Abe şi Partidul său Democrat Liberal vor câştiga alegerile datorită slăbiciunii opoziţiei.

Abe a declarat că va demisiona dacă coaliţia sa – care deţine majoritatea în camera inferioară – nu va câştiga alegerile cu o majoritate simplă.

Noile alegeri generale ar urma să aibă loc pe 14 decembrie. Numărul aleşilor va scădea de la 480 la 475, în baza unei legi privind reducerea numărului de mandate oferite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe