Premierul nipon anunţă dizolvarea Camerei Inferioare a Parlamentului. Urmează alegeri anticipate

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că va dizolva joi camera inferioară a Parlamentului pentru a putea fi organizate alegeri anticipate. Abe urmăreşte să obţină un nou mandat, în vederea depăşirii unei “crize naţionale”.
Premierul nipon Shinzo Abe
Premierul nipon Shinzo Abe (Getty Images)

Shinzo Abe, care deţine mandatul de prim-ministru de 5 ani, a declarat că decizia are la bază dorinţa de a afla opinia alegătorilor cu privire la acţiunile sale, în special măsurile economice. Premierul nipon a propus un nou plan de relansare a 2.000 de miliarde de yeni (15 miliarde de euro) până la sfârşitul acestui an, pentru gratuitate în educaţie, precum şi alte dispoziţii financiare. Prin aceste măsuri Abe doreşte să amâne asanarea sectorului finanţelor publice.

În acelaşi timp, Abe doreşte să obţină suportul pentru o poziţie dură faţă de repetatele teste nucleare şi de rachete balistice ale Coreei de Nord.

“Voi dizolva camera inferioară în 28 septembrie”, a declarat Abe luni, în cadrul unei conferinţe de presă difuzate la nivel naţional.

Anterior, şeful partidului partener în coaliţia de guvernare a lui Abe, Natsuo Yamaguchi, a declarat că a înţeles că alegerile anticipate vor avea loc în 22 octombrie.

Abe, al cărui rating de popularitate a crescut la 50% de la aproximativ 30% în luna iulie, mizează pe faptul că blocul său de guvernare îşi poate păstra majoritatea în Camera Inferioară chiar dacă pierde majoritatea de două treimi, necesară pentru a-şi atinge îndelungatul său obiectiv al revizuirii Constituţiei pacifiste, adoptată după cel de-al Doilea Război Mondial, cu scopul de a clarifica rolul armatei.

Un sondaj realizat în weekend de publicaţia financiară Nikkei a arătat că 44% dintre alegători doresc să voteze cu Partidul Democrat Liberal (LDP) al lui Abe, comparativ cu 8% care vor vota cu principalul partid din opoziţie – Partidul Democrat – şi cu alţi 8% cu un partid nou lansat de guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike.

Sondajul Nikkei a fost mult mai optimist în ceea ce priveşte perspectivele lui Abe decât cel realizat de agenţia de ştiri Kyodo, care a sugerat că LDP va obţine un suport de 27,7%, în timp ce 42,2% dintre alegători sunt nedecişi.

După o serie de scandaluri, imaginea de lider puternic a îmbunătăţit ratingul premierului Abe pe fondul amplificării tensiunilor generate de programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete balistice.

Unii critici susţin că Abe a riscat crearea unui gol politic într-un moment în care se amplifică tensiunile geopolitice cu privire la Coreea de Nord.

În plus, ţinând cont de rezultatele neaşteptate văzute în alte ţările dezvoltate majore, precum alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA sau votul în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, unii analişti politici nu exclud o “surpriză neplăcută” pentru liderul japonez.