Premierul libian consideră că operaţiunea militară din Irak împotriva grupării SI rezolvă doar parţial problema

Premierul libian Abdullah al-Thani.
Premierul libian Abdullah al-Thani. (youtube.com)

O operaţiune militară împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak nu este suficientă pentru a rezolva problema, a declarat luni premierul libian Abdullah al-Thani într-un interviu acordat RIA Novosti.

'Intervenţia militară este doar o soluţie parţială a problemei, ea nu elimină complet problema', a declarat şeful guvernului de la Tripoli, comentând cu privire la situaţia actuală din Irak unde SUA conduce atacuri aeriene împotriva ţintelor SI.

'Comunitatea internaţională, ca de obicei, oferă ajutor numai în cazul în care situaţia se transformă într-o problemă alarmantă şi în creştere. Acesta a fost cazul în Irak - Statele Unite au lansat lovituri aeriene atunci când SI a devenit o ameninţare atât pentru statele arabe, cât şi pentru comunitatea internaţională', a mai spus al-Thani.

Statul Islamic (SI) luptă împotriva guvernului sirian din 2012. În luna iunie, grupul şi-a extins atacurile în nordul şi vestul Irakului, declarând un califat în teritoriile pe care le controlează. O coaliţie condusă de Statele Unite lansează în prezent lovituri aeriene împotriva unor ţinte SI din Irak şi Siria, notează sursa citată.

Libia a cerut în mod repetat ajutor internaţional, a subliniat Abdullah al-Thani.

'Din păcate, comunitatea internaţională a ajutat Libia atunci când a fost nevoie să fie bombardate arsenalele lui (Moammer) Gaddafi. Cu toate acestea, în urmă cu circa trei, patru ani, ea nu a furnizat asistenţă pentru reconstrucţia infrastructurii şi a instituţiilor guvernamentale', a mai spus premierul libian.

'Atacul militar a fost puternic. Ei au distrus arsenalele lui Gaddafi, însă nu s-au gândit la reconstrucţia infrastructurii, a instituţiilor guvernamentale, armatei şi poliţiei. După căderea regimului, ajutorul (internaţional) a fost limitat', a subliniat Abdullah al-Thani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe