Premierul libanez afirmă că va demisiona dacă Hezbollah nu se retrage din conflicte

Premierul libanez Saad al-Hariri.
Premierul libanez Saad al-Hariri. (Getty Images)

Premierul libanez Saad al-Hariri a declarat luni că va demisiona dacă grupul Hezbollah, un aliat al Iranului, nu acceptă politica de neutralitate a Libanului şi nu stă în afara conflictelor regionale.

Hezbollah, care face parte din coaliţia de guvernare a Libanului, a luptat în mod deschis timp de ani de zile alături de preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil ce durează de aproape 7 ani împotriva rebelilor suniţi. De asemenea, recent, Hezbollah şi-a trimis luptători în Irak pentru a ajuta lupta împotriva grupului extremist Statul Islamic.

Pe de altă parte, monarhiile din Golful Persic acuză miliţia şiită libaneză de susţinere a rebelilor şiiţi Houthi din Yemen, precum şi a militanţilor şiiţi din Bahrain – acuzaţii pe care Hezbollah le neagă.

Într-un interviu cu postul de televiziune francez CNews, Hariri a afirmat că nu doreşte în guvernul său un partid politic care interferează cu ţările arabe din regiune.

“Aştept să existe neutralitatea asupra căreia am convenit în cadrul guvernului. Nu poţi spune un lucru şi apoi să faci altceva”, a adăugat el.

Hariri a precizat că este pregătit să rămână premier dacă Hezbollah acceptă neutralitatea Libanului, avertizând că va demisiona dacă acest lucru nu se va întâmpla.

Hariri a şocat Libanul în 4 noiembrie când, în timpul unei vizite în Arabia Saudită, şi-a anunţat demisia. Ceilalţi lideri politici ai Libanului, inclusiv preşedintele Michel Aoun, au refuzat să-i accepte demisia iar ulterior, el a declarat că se va întoarce acasă şi va negocia unele schimbări.

“Libanul nu poate soluţiona o problemă precum Hezbollah, care se află în Siria, Irak şi peste tot, din cauza Iranului”, a afirmat Hariri pentru CNews.

“Interferenţa Iranului ne afectează pe toţi. Dacă dorim o politică bună în regiune, atunci nu ar trebui să interferăm. Este o soluţie politică regională care trebuie aplicată”, a adăugat el.

De ani de zile, Iranul a fost de partea lui Assad în războiul sirian şi susţine rebelii Houthi în războiul din Yemen, deşi neagă faptul că i-ar înarma. Principalul rival al Iranului în regiune, Arabia Saudită, susţine forţele sunite implicate în ambele războaie, sirian şi yemenit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe