Premierul israelian lovit de noi anchete privind corupţia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Poliţia examinează două noi aspecte legate de acuzaţiile de corupţie formulate împotriva lui Netanyahu, inclusiv presupusul său rol în cumpărarea submarinelor Delfin din Germania şi o altă problema ce nu a fost încă dezvăluită, a susţinut luni postul de televiziune israelian Channel 10.

David Shimron, văr al lui Netanyahu şi avocat al familiei premierului, a fost aparent implicat în acordul pentru cumpărarea submarinelor de la compania germană ThyssenKrupp.

Netanyahu este în prezent investigat pentru mai multe capete de acuzare privind corupţia şi a fost interogat de două ori de către poliţie în săptămânile recente. Investigaţia a provocat un şoc pe scena politică israeliană, declanşând speculaţii în legătură cu demisia lui Netanyahu.

Totuşi, Netanyahu a negat acuzaţiile şi a acuzat mass media israeliană că “desfăşoară o campanie fără precedent împotriva mea pentru a da jos guvernul Likud”.

În 14 ianuarie, un grup de manifestanţi au ieşit pe străzile din Tel Aviv pentru a cere demisia lui Netanyahu datorită acuzaţiilor de corupţie.

O parte a anchetei încearcă să lămurească dacă Netanyahu a oferit favoruri comerciale către patronul unui ziar israelian în schimbul unor rapoarte pozitive la adresa sa.

Săptămâna trecută, a fost publicată o înregistrare în care Netanyahu îi oferă patronului ziarului Yedioth Ahronoth o reducere a circulaţiei ziarului pro-Netanyahu Israel Hayom, dacă ziarul lui Arnon Mozes adoptă o poziţie mai favorabilă la adresa premierului. O reducere a circulaţiei ziarului Hayom ar fi un beneficiu direct pentru Mozes, în condiţiile în care ziarul Hayom este principalul său adversar în ceea ce priveşte câştigurile obţinute din publicitate.

O altă investigaţie are legătură cu acuzaţiile că Netanyahu ar fi primit donaţii şi cadouri ilegale în valoare de aproximativ 100.000 de dolari sub formă de ţigări şi băuturi alcoolice.

Netanyahu este investigat pentru că ar fi acceptat un milion de euro din partea francezului Arnaud Mimran pentru fonduri de campanie în timpul alegerilor israeliene din 2009.

Familia lui Netanyahu a fost monitorizată din cauza acuzaţiilor potrivit cărora stilul lor de viaţă este departe de cel al israelienilor obişnuiţi. Soţia lui Netanyahu, Sara, a fost la rândul ei criticată pentru gusturile exagerate şi comportamentul abuziv faţă de membrii personalului.