Premierul israelian cere închiderea unei agenţii ONU pentru refugiaţi palestinieni

Agenţia ONU pentru ajutarea palestinienilor “perpetuează” problema refugiaţilor în loc să o rezolve, şi ar trebui “desfiinţată”, a declarat premierul israelian, adăugând că a transmis această idee delegatului american la ONU. Agenţia a respins propunerea liderului israelian catalogând-o “fantezie”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut comentariile despre UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) în timpul unei întâlniri săptămânale de cabinet care a avut loc duminică.

„Este timpul ca UNRWA să fie desfiinţată şi fuzionată cu [departamentul] Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi”, a declarat Reuters, citându-l pe Netanyahu.

Potrivit premierului israelian, aşa cum a fost citat de Jerusalem Post, „în diversele instituţii UNRWA există multă incitare împotriva Israelului şi, prin urmare, existenţa UNRWA – şi din păcate a activităţii sale ocazionale – perpetuează problema refugiaţilor palestinieni în loc să o rezolve”.

Netanyahu a adăugat că a transmis deja această idee ambasadorului american la ONU, Nikki Haley, în timpul unei vizite efectuate de aceasta săptămâna trecută.

UNRWA a fost creată de Adunarea Generală a ONU în 1949, când sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost evacuaţi din locuinţele lor în timpul războiului din 1948, care a avut loc după formarea statului israelian. În prezent, agenţia ajută peste cinci milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi pe cuprinsul regiunii, conform propriilor statistici ale UNRWA.

Purtătorul de cuvânt al UNRWA, Chris Gunness, a respins ideile lui Netanyahu, susţinând că desfiinţarea agenţiei de stat nu stă în mâinile premierului israelian sau ale ambasadorului american şi că doar Adunarea Generală, printr-un vot majoritar, ar putea schimba mandatul agenţiei.

„În decembrie 2016, mandatul UNRWA a fost prelungit cu 3 ani de către Adunarea Generală printr-o majoritate clară”, a declarat Gunness pentru Reuters.

Remarcile lui Netanyahu au avut loc la două zile după ce UNRWA a susţinut că a descoperit un tunel aparent construit de Hamas sub două şcoli administrate de agenţie într-o tabără de refugiaţi din Fâşia Gaza. UNRWA a condamnat construirea de tuneluri ca o încălcare a neutralităţii sale şi a îndreptat protestul său către Hamas. Organizaţia islamistă, totuşi, a negat implicarea în construirea tunelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe