Premierul irakian: Trimiterea de trupe de luptă terestre străine în Irak este un “act ostil”

Irakul consideră că orice ţară care trimite trupe de luptă terestre pe teritoriul său comite un “act ostil”, adăugând că nu a făcut nicio cerere pentru o astfel de desfăşurare de forţe străine, a declarat joi premierul irakian Haider al-Abadi.

Premierul irakian, Haider al-Abadi.
Premierul irakian, Haider al-Abadi. (Captură Foto)

SUA a anunţat că va trimite aproximativ 100 de membri ai forţelor sale speciale în Irak pentru a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic de acolo şi din vecina Siria, în timp ce doi senatori americani au propus triplarea numărului de soldaţi americani în ţară.

Bagdadul „va considera că orice ţară care trimite trupe terestre de luptă [pe teritoriul irakian] comite un act ostil şi vom lua măsuri pe această bază”, a susţinut Abadi într-o declaraţie.

Abadi a mai precizat că Bagdadul „nu a cerut niciuneia dintre părţi... să trimită trupe terestre în Irak”.

Este cea mai puternică declaraţie a lui Abadi de până acum pe tema forţelor de luptă terestre străine, după ce anterior a declarat că Irakul nu are nevoie de ele.

Nu este clar cum sau dacă remarcile sale vor afecta desfăşurarea de soldaţi plănuită de SUA ca parte a eforturilor sale de luptă împotriva Statului Islamic, care a ocupat mari teritorii în Irak anul trecut.

Prezenţa trupelor terestre americane este o chestiune sensibilă în Irak, unde SUA a purtat un război lung de aproape 9 ani.

Colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt pentru coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic, a declarat miercuri că noua desfăşurare de trupe terestre americane a fost discutată cu Abadi timp de „mai multe săptămâni”.

Deşi trupele vor fi staţionate în Irak, ele vor avea abilitatea de a desfăşura raiduri peste graniţă, în nordul Siriei.

Preşedintele american Barack Obama a promis în repetate rânduri că nu va trimite trupe terestre împotriva Statului Islamic, dar forţele speciale americane au desfăşurat deja raiduri împotriva jihadiştilor în Siria şi Irak. În plus, noi operaţiuni urmează să fie desfăşurate după ce sunt consolidate efectivele americane din Irak.

Coaliţia condusă de SUA a desfăşurat lovituri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic în Siria şi Irak începând cu august 2014, şi a furnizat arme şi pregătire grupurilor rebele moderate siriene. Totuşi, trimiterea de trupe terestre cu o misiune de luptă specifică reprezintă o amplificare a implicării americanilor în lupta împotriva Statului Islamic.