Premierul irakian anunţă victoria împotriva Statului Islamic în oraşul Mosul

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat eliberarea oraşului Mosul de sub ocupaţia grupului jihadist Statul Islamic. Uniunea Europeană a apreciat înfrângerea jihadiştilor, dar a cerut irakienilor să conlucreze pentru a îmbunătăţi situaţia din ţară.
Soldaţi irakieni în oraşul Mosul.
Soldaţi irakieni în oraşul Mosul. (Getty Images)

Premierul irakian a vizitat duminică oraşul nordic Mosul pentru a celebra victoria după o perioadă de lupte de 9 luni pentru eliberarea oraşului de sub controlul grupului militant Statul Islamic.

“Comandantul suprem al forţelor armate irakiene, [premierul] Haider al-Abadi, a sosit în oraşul eliberat Mosul şi i-a felicitat pe luptătorii viteji şi pe cetăţenii irakieni pentru această victorie măreaţă”, potrivit unei declaraţii publicate de biroul premierului.

“Forţele Serviciului Antitero au arborat drapelul irakian pe malul râului Tigru în oraşul vechi din Mosul”, potrivit Irakiya News.

Totuşi, unele rapoarte media susţin că încă au loc lupte sporadice în anumite zone ale oraşului.

Generalul irakian Haider Fadhil a fost citat afirmând că procesul curăţării oraşului de explozibili, bombe capcană şi “celule adormite” [formate de jihadişti] va continua o perioadă de timp.

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate şi comisarul UE pentru ajutoare umanitare şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, au precizat duminică într-o declaraţie comună: “Recuperarea oraşului Mosul din mâinile Statului Islamic marchează un pas decisiv în campania de eliminare a controlului terorist asupra unor zone ale Irakului şi de eliberare a cetăţenilor săi”.

Cele opt luni de lupte cu Statul Islamic au produs victime în rândul forţelor de securitate irakiene. Guvernul irakian nu a publicat cifre privind victimele, dar o cerere de finanţare de la Departamentul de Stat american a arătat că Serviciul Antitero, care a condus lupta în Mosul, a suferit pierderi de 40%.

SUA conduce o coaliţie care a susţinut campania irakiană împotriva jihadiştilor în Mosul prin desfăşurarea de lovituri aeriene împotriva grupului şi asistarea soldaţilor irakieni aflaţi la sol. Departamentul american al Apărării a cerut fonduri bugetare în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru anul 2018 pentru a continua să susţină forţele irakiene.

Recuperarea oraşului Mosul – cel mai mare oraş care a căzut sub controlul Statului Islamic – va reduce poziţia dominantă a grupului în Irak în principal la zonele rurale situate în vestul şi sudul oraşului, unde militanţii încă ţin ostatici zeci de mii de cetăţeni irakieni.