Premierul Hariri: Libanul va trimite mai mulţi soldaţi la graniţa cu Israelul

Saad al-Hariri
Saad al-Hariri (Getty Images)

Pe fondul amplificării ameninţărilor Tel Aviv-ului privind un nou război cu Libanul, premierul Saad Hariri a declarat că ţara sa este pregătită să consolideze prezenţa militară la graniţa sudică, în apropierea Israelului, cerând comunităţii internaţionale să susţină forţele armate libaneze.

Hariri s-a adresat reprezentanţilor a aproximativ 40 de ţări şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unei conferinţe desfăşurată joi în capitala italiană Roma, cu scopul de a strânge sprijin financiar pentru forţele armate ale Libanului.

Israelul “rămâne principala ameninţare la adresa Libanului”, a afirmat Hariri, adăugând: “Vom trimite un număr suplimentar de soldaţi în sud şi intenţionăm să trimitem un alt regiment”.

Regimul israelian a desfăşurat două războaie împotriva Libanului în 2000 şi 2006 cu scopul de a înfrânge mişcarea de rezistenţă libaneză Hezbollah, care este de facto puterea militară a Libanului.

Regimul din Tel Aviv s-a lovit de puternica rezistenţă a Hezbollah, care a fost susţinut de armata naţională, şi mitul invincibilităţii israelienilor a primit o lovitură serioasă.

Comentariile lui Hariri au fost făcute pe fondul amplificării speculaţiilor că Israelul pregăteşte un nou act de agresiune împotriva Libanului, care se va concentra pe slăbirea grupului Hezbollah.

Regimul israelian încalcă spaţiul aerian al Libanului aproape în fiecare zi, trimiţând drone pentru misiuni de spionaj. De asemenea, armata israeliană a atacat în mod repetat ţinte Hezbollah în Siria, unde grupul libanez a ajutat cu succes guvernul sirian să lupte atât împotriva jihadiştilor, cât şi a facţiunilor rebele mai moderate ce doresc înlăturarea guvernului din Damasc, care beneficiază de puternicul suport al Rusiei.

Hezbollah a avertizat că va da un răspuns copleşitor dacă Israelul provoacă un nou război cu Libanul.

În plus, Hariri s-a plâns de faptul că “Israelul intenţionează să construiască ziduri în zonele de limitare de-a lungul Liniei Albastre”, făcând referire la o linie desemnată de ONU care a stabilit pragul pentru retragerea din 2000 a trupelor israeliene din sudul Libanului.

Libanul a declarat că zidul traversează un teritoriu care aparţine Libanului, dar este localizat pe Linia Albastră. Preşedintele libanez Michel Aoun a afirmat că zidul va încălca teritoriul Libanului în 13 puncte, cerând “corecţii” de-a lungul Liniei Albastre.

Mai mult, Hariri a prezentat în cadrul conferinţei din Roma un plan pe durata a cinci ani privind activităţile viitoare ale armatei şi ale serviciilor de securitate ale Libanului.

Luând cuvântul la acel eveniment, secretarul general al ONU a cerut comunităţii mondiale “acorde sprijin deplin” Libanului.