Premierul grec Alexis Tsipras supravieţuieşte unui vot de încredere

Alexis Tsipras (Prim-ministru al Greciei),
Alexis Tsipras (Prim-ministru al Greciei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul grec Alexis Tsipras a supravieţuit miercuri unui vot de încredere în Parlament, la doar câteva zile după ce coaliţia de guvernare a Greciei a primit o lovitură puternică, potrivit Deutsche Welle.

Tsipras a obţinut minimum de 151 de voturi necesare din partea parlamentarilor pentru ca guvernul său îşi desfăşoare în continuare activitatea.

După vot, Tsipras a declarat că, de fapt, câştigarea unui vot de încredere este un vot pentru stabilitatea Greciei.

Panos Kammenos, ministrul Apărării în guvernul lui Tsipras, care conduce micul partid naţionalist Grecii Independenţi (ANEL), a fost ultimul ministru care s-a retras din coaliţia de guvernare din cauza unui acord privind schimbarea numelui.

Grecia a blocat Macedonia timp de un deceniu să adere la NATO şi Uniunea Europeană ca urmare a disputei legate de numele Macedoniei.

Pe baza noului acord, fosta republică iugoslavă a adăugat “Nord” în numele său – Republica Macedonia de Nord – pentru a se diferenţia de provincia elenă cu acelaşi nume. Astfel, Atena nu va mai bloca drumul ţării vecine către intrarea în alianţa militară vestică şi blocul european.

Kammenos a afirmat că acordul nu este suficient de bun şi a insistat că niciunei ţări nu ar trebui să i se permită să păstreze numele de “Macedonia” în nicio formă.

Anterior, Tsipras a declarat că, în cazul în care va câştiga votul de încredere, va plasa rapid pe agendă ratificarea acordului cu Macedonia.

Chiar dacă ar fi pierdut votul, premierul elen a precizat că ar fi continuat să conducă un guvern minoritar până la alegerile din luna octombrie.

După o întâlnire desfăşurată miercuri cu Tsipras în Atena, comisarul UE pentru probleme economice şi financiare, Pierre Moscovici, a declarat că acordul privind schimbarea numelui este susţinut de toate statele membre UE şi este benefic Greciei, potrivit portalului de ştiri Ekathimerini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe