Premierul Gavriliţa la întrevederea cu Thomas Mayr-Harting. Priorităţi ale Guvernului: eliminarea contrabandei şi a schemelor ilegale

Natalia Gavriliţa şi Thomas Mayr-Harting
Natalia Gavriliţa şi Thomas Mayr-Harting (gov.md)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a avut luni13 septembrie, o întrevedere cu Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al preşedintelui suedez în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Părţile au făcut un schimb de opinii despre viitoarele planuri de activitate şi despre soluţiile pentru problemele de bază care ţin de soluţionarea diferendului transnistrean.

În cadrul discuţiei s-a stabilit promovarea programelor de consolidare a încrederii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în domenii precum sănătatea, agricultura, infrastructură, drepturile omului, libera circulaţie.

În contextul Acordului cu privire la eliberarea de numere neutre pentru maşinile înmatriculate în regiunea transnistreană, s-a accentuat necesitatea identificării unei soluţii care să răspundă intereselor cetăţenilor, bazată pe o discuţie rezonabilă, fără tentative de escaladare a situaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Natalia Gavriliţa a specificat că reformele structurale şi crearea instituţiilor funcţionale sunt priorităţi pentru guvernarea de la Chişinău, precum şi lupta împotriva corupţiei şi a schemelor ilegale, eliminarea contrabandei şi asigurarea eficienţei activităţii întreprinderilor de stat.

„Obiectivul nostru este să îmbunătăţim calitatea vieţii, astfel că toţi oamenii să-şi dorească să trăiască în Republica Moldova. Vom crea mecanisme mai eficiente de colaborare interministerială, inclusiv pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Vrem să ne asigurăm că soluţionarea conflictelor se bazează pe interesul naţional”, a subliniat premierul moldovean.

Prim-ministrul Gavriliţa a mai subliniat că Republica Moldova furnizează regiunii stângi a Nistrului atât vaccinuri primite prin canale multilaterale sau bilaterale, cât şi din cele achiziţionate din fondurile statului. Această abordare va rămâne neschimbată şi pe viitor, iar cooperarea în această privinţă va continua.

Natalia Gavriliţa a mai specificat că apreciază poziţia partenerilor care rămân ferm angajaţi în rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean prin diplomaţie şi negocieri în formatul „5+2”, în contextul în care toţi participanţii susţin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe