Premierul danez: COVID este parte a "noii realităţi". Va fi nevoie de mai multe runde de vaccinare

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen (RITZAU SCANPIX/AFP/GETTY IMAGES)

Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a îndemnat ţările din UE să construiască mai multe fabrici de vaccinuri care să poată asigura cetăţenilor doze, avertizând că virusul Wuhan va rămâne o ameninţare în următorii ani.

UE trebuie să privească lucrurile dintr-o perspectivă pe termen lung şi să se pregătească pentru un viitor în care COVID-19 devine o parte mereu prezentă a realităţii, a declarat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferinţă video cu colegii săi din UE, potrivit postului de radio naţional.

Ritmul actual de vaccinare în UE este mult prea lent şi, prin urmare, Uniunea trebuie să depună toate eforturile pentru a obţine mai multe vaccinuri COVID-19, a susţinut Frederiksen.

Potrivit premierului, există o „recunoaştere largă”, în rândul statelor membre, a faptului că blocul este prea dependent de producătorii de vaccinuri precum Pfizer, AstraZeneca şi Moderna şi de facilităţile lor de producţie.

Prin urmare, ţările UE ar trebui să îşi intensifice eforturile pentru a construi mai multe fabrici în Europa pentru a extinde producţia, a îndemnat Mette Frederiksen. Acest deziderat ar putea fi realizat prin colaborări între sectorul public şi cel privat, a argumentat ea.

Frederiksen a intrat în grupul liderilor europeni ce avertizează că virusul Wuhan va cere eforturi persistente de vaccinare pe tot globul.

„Cred că avem în faţă un scenariu realist - trebuie să vaccinăm şi poate să revaccinăm populaţia din nou şi din nou şi din nou. Şi acolo trebuie să oferim nu numai suficiente vaccinuri pentru noi, ci şi pentru Balcani, Africa şi, bineînţeles, pentru unele ţări din America de Sud, a menţionat premierul danez.

Frederiksen a mai subliniat că nu este mulţumită de stadiul curent al eforturilor de vaccinare.

În timp ce Israelul a vaccinat peste o treime din populaţia sa, iar Marea Britanie aproximativ un sfert, UE rămâne în urmă cu doar 4% din populaţie (3% în Danemarca lui Frederiksen).

Frederiksen a numit „problematic” faptul că efortul de vaccinare al UE este în urma SUA, Regatului Unit şi Israelului.

Danemarca a început deja să dezvolte paşapoarte digitale de vaccinare în colaborare cu industria daneză şi Camera de Comerţ din Danemarca, care sunt principalele forţe motrice din spatele acestui program.

Alte ţări ale UE sunt de acord cu iniţiativa, inclusiv Spania şi Austria. Cu toate acestea, greii din UE, cum ar fi Franţa şi Germania, rămân sceptici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură