Premierul ceh cere expulzarea ambasadorului chinez după o scrisoare agresivă

Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

China ar trebui să recheme ambasadorul din Republica Cehă, după ce ambasada chineză a trimis o scrisoare ameninţătoare autorităţile cehe, a declarat premierul Andrej Babis, luni.

În ianuarie, Ambasada Chinei la Praga a declarat într-o scrisoare adresată biroului preşedintelui ceh că Beijingul va riposta împotriva companiilor cehe care operează în China, dacă un parlamentar ceh de rang înalt va da curs planurilor de a efectua o vizită în Taiwan.

Scrisoarea din 10 ianuarie sugera că firmele cehe care operează în China continentală, cum ar fi filiala Volkswagen, filiala Skoda Auto şi creditorul Home Credit Group, ar suferi dacă preşedintele Senatului în acel moment, Jaroslav Kubera, va vizita insula.

Kubera a murit înainte să poată efectua călătoria. Succesorul său, Milos Vystrcil, va cere probabil Chinei să înlocuiască ambasadorul, iar Babis va susţine o astfel de cerere, a informat Televiziunea Cehă.

"Ceea ce a scris el [ambasadorul, n.r.] este absolut inacceptabil, trebuie să respingem acest lucru", a precizat Babis, potrivit postului naţional de televiziune din Cehia.

Patru oficiali seniori din Cehia, inclusiv preşedintele Milos Zeman, care a făcut eforturi pentru relaţii mai strânse cu China în ultimii ani, se vor întâlni miercuri pentru o dezbatere programată privitoare la politica externă, unde este de aşteptat să se abordeze subiectul.

Legăturile diplomatice dintre cele două ţări s-au răcit anul trecut, când autorităţile oraşelor din Praga au sprijinit Tibetul şi au cerut schimbarea unui acord de parteneriat cu Beijing-ul din cauza politicii Chinei faţă de Taiwan.

China a renunţat la acord şi Praga a încheiat în schimb un parteneriat cu Taipei, capitala Taiwanului.

China consideră Taiwanul o parte a teritoriului său şi a promis că 2020 va fi anul reîntregirii, lucru cu care locuitorii insulei nu sunt de acord. Taiwanul este o ţară separată, cu guvern, monedă şi politică externă separată, cu toate că existenţa statului este eclipsată de lobby-ul agresiv al Beijing-ului.

Agenţia de securitate cibernetică a Cehiei a avertizat cu privire la riscurile utilizării tehnologiei 5G de fabricaţie chineză, stârnind mânia regimului comunist de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe