Premierul catalan evită să declare independenţa formal, cere mandatul Parlamentului şi dialog cu Madridul (VIDEO)

Ziua Spaniei a sosit: cea mai mare criză politică a ţării de la tentativa de lovitură militară din 1981 este pe punctul de a avea o rezoluţie - într-un fel sau altul. Puigdemont este gata să dezvăluie planurile de independenţă în parlamentul catalan.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

UPDATE: După discursul lui Puigdemont în Parlamentul regional au urmat discursurile politicienilor din opoziţie.

UPDATE: Punctele-cheie ale discursului lui Puigdemont:

  • Liderul catalan a cerut mandatul de a declara Catalonia un stat independent;
  • Pentru ca toată lumea să fie mulţumită, el a vorbit în catalană şi spaniolă. Suporterii sperau ca el să declare independenţa.
  • El a propus suspendarea efectului declaraţiei de independenţă în parlamentul catalan pentru a purta discuţii cu Madridul;
  • Puigdemont a notat că merită explorată medierea internaţională pentru a rezolva criza;
  • Liderul catalan a declarat că este convins că conflictul din regiune cu Spania poate fi rezolvat prin dialog.

UPDATE: Guvernul catalan propune suspendarea efectelor declaraţiei de independenţă iar Puigdemont propune un dialog: " Vreau să urmez voinţa oamenilor ca să devenim un stat independent". Dar el spune că guvernul doreşte să amâne orice declaraţie oficială: "Propunem să suspendăm efectul declaraţiei de independenţă ... pentru a lucra în vederea punerii în practică a rezultatului referendumului ... Astăzi, facem un gest de responsabilitate în favoarea dialogului."

UPDATE: Carles Puigdemont vorbeşte acum în spaniolă, adresându-se poporului spaniol: "Nu suntem criminali, nu suntem supăraţi. Suntem oameni normali şi vrem doar să votăm. Am fost gata să vorbim şi să avem dialog. Nu avem nimic împotriva Spaniei. Vrem să avem o înţelegere mai bună cu Spania. Relaţia nu a funcţionat de mai mulţi ani, iar acum este nesustenabilă".

UPDATE: Liderul catalan ţine o lecţie de istorie despre provincie şi despre campania de independenţă catalană. După aproximativ 20 de minute nu există încă nici un detaliu cu privire la ceea ce intenţionează să facă.

UPDATE: Puigdemont continuă să vorbească despre integritatea referendumului şi mulţumeşte celor care au făcut votul posibil. Parlamentul aplaudă.

UPDATE: Carles Puigdemont a început să vorbească. El salută adunarea, apoi spune că este aici pentru a stabili consecinţele referendumului privind independenţa. Suporterii pro-independenţă din afara parlamentului catalan aşteaptă în tăcere.

* * *

Poliţia spaniolă este pregătită să-l aresteze imediat pe preşedintele catalan Carles Puigdemont dacă el declară independenţa în parlamentul regional, potrivit a două persoane familiarizate cu planurile guvernului.

În ceea ce poate fi o previzualizare a unui eventual război civil - dacă evenimentele de astăzi vor fi tratate incorect - Bloomberg notează că, în timp ce o decizie finală cu privire la acţiune nu a fost încă luată, forţele de poliţie naţionale din Spania dispun de ofiţeri de elită în Catalonia, care sunt pregătiţi pentru un raid dacă poliţia catalană încearcă să-l protejeze pe Puigdemont. Dacă Puigdemont face o declaraţie prin care nu reuşeşte să obţină independenţa imediată, guvernul de la Madrid ar putea să nu intervină. Puigdemont a convocat o conferinţă de presă pentru ora 13:00., în Barcelona.

Poliţia Naţională şi Garda Civilă "au ofiţeri suficienţi pentru a depăşi orice rezistenţă pe care ar putea-o întâmpina", notează o sursă a Bloomberg. Un ofiţer de presă al guvernului a refuzat să comenteze altceva decât să spună că o astfel de decizie ar trebui să fie ordonată de un judecător.

Tot astăzi, Puigdemont urmează să se adreseze parlamentului regional la ora 18:00, marţi, iar mulţi susţinători ai săi se aşteptă să anunţe o nouă republică care să urmeze referendumul de la 1 octombrie. Cu suporterii săi, care cer ca el să anunţe votul (ilegal) pentru independenţă şi oficialii de la Madrid, îndemnându-l pe Rajoy să reprime, în final, campania separatistă, revolta lui Puigdemont ar putea să ia sfarşit.

Deja poliţia armată a înlănţuit parlamentul catalan, cu câteva ore înainte de discursul de mult anticipat al independenţei:

Între timp, prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a ţinut o linie fermă, refuzând să negocieze cu separatiştii catalani şi insistând tot timpul că va folosi doar o forţă proporţională faţă de guvernul separatist de la Barcelona. Chiar şi aşa, procurorii au examinat acuzaţiile de răzvrătire împotriva altor lideri separatişti, inclusiv a lui Jordi Sanchez, şeful celui mai mare grup de campanie pentru independenţă. Sentinţa are un termen de închisoare de până la 15 ani.

Rajoy a promis să folosească toate mijloacele legale de care dispune pentru a preveni detaşarea Cataloniei după ce guvernul lui Puigdemont a respins o serie de hotărâri ale Curţii Constituţionale pentru a merge mai departe cu referendumul. Poliţia catalană a ignorat ordinele de confiscare a urnelor de vot înainte de referendum. Guvernul spaniol a plasat mii de poliţişti ai Poliţiei Naţionale în nave de croazieră în portul Barcelona.

Până acum, bursele locale iau evenimentele ca atare, în timp ce indicele bursier spaniol IBEX a scăzut cu 1% la prânz în Madrid, în timp ce randamentele obligaţiunilor pe 10 ani au crescut cu 2 bps.

Mai jos, mai multe detalii din Raportul Spaniei înainte de discursul lui Puigdemont, mult anticipat, de la ora 18:00:

În această seară la ora 18:00, Carles Puigdemont va apărea în faţa parlamentului regional pentru a discuta despre "situaţia politică generală" din Catalonia. Cea mai mare parte a ţării se aşteaptă ca aceasta să se traducă ca o declaraţie de independenţă faţă de Spania.

Formula exactă a acestei declaraţii şi în ce măsură va fi interpretată ca o veritabilă declaraţie de independenţă a instanţelor, a procurorilor, a guvernului central şi a separatiştilor catalani înşişi, era necunoscută în dimineaţă zilei de marţi.

Mărimea şi amploarea răspunsului statului spaniol la orice declaraţie de independenţă sunt, de asemenea, necunoscute: opţiunile variază de la acuzaţii penale de răpire sau răzvrătire, şi până la suspendarea domiciliului în Catalonia pentru o perioadă nespecificată de timp şi chiar la articole din Constituţia de limbă spaniolă care permit declararea unei situaţii de alarmă sau de excepţie.

Având în vedere deficienţele poliţiei din ultimele zece zile, orice mişcare de arestare a lui Puigdemont şi ai membrilor guvernului său regional ar fi plină de dificultăţi potenţiale.

Poliţia Catalană, Mossos, a închis parcul parlamentar, Parc de la Ciutadella, în centrul Barcelonei, a ridicat bariere metalice în jurul clădirii parlamentului şi a parcat câteva duzini de camionete de poliţie afară.

Adunarea Naţională Catalană (ANC), Grupurile de separatism cultural şi local din Omnia sunt ocupate cu organizarea a mii de suporteri pentru a ajunge în parc şi zona din afara High Court, pe drumul adiacent.

Cu o capacitate dovedită de a mobiliza câteva sute de mii de oameni, spaniolii vor afla în această seară dacă acele eforturi ale poliţiei sunt suficiente pentru a opri protestatarii sau dacă, în cele din urmă, se vor revărsa în parc şi în jurul parlamentului. Mesajele s-au schimbat puţin peste noapte de la "apărarea parlamentului" până la "sprijinul paşnic" al instituţiilor catalane.

Poliţia regională sau naţională nu a putut (la nivel naţional) sau nu a vrut (la nivel regional) să oprească majoritatea celor care doreau să voteze la 1 octombrie şi nu a oprit demonstranţii separatişti să închidă drumurile catalane în timpul unei zile de "întrerupere totală" .

La 20 septembrie, protestele de urgenţă chemate de ANC şi Omnium au condus la investigarea stării de răzvrătire, deoarece oficialii instanţelor şi poliţia judiciară au fost blocaţi în interiorul unei clădiri timp de mai multe ore, iar SUV-urile Gărzii Civile au fost vandalizate.

Biroul spaniol a refuzat să comenteze asupra oricărei dispoziţii ale poliţiei şi gărzii naţionale pentru această zi, citând cerinţele de securitate operaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe