Premierul britanic ajunge la un acord cu unioniştii nord-irlandezi

Premierul Theresa May şi liderii Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord au ajuns la o înţelegere. Conservatorii lui May au nevoie de suportul PDU pentru a forma o majoritate guvernamentală.
Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Theresa May a obţinut luni suportul Partidului Democrat Unionist nord-irlandez (PDU) pentru guvernul său minoritar.

Liderii PDU au călătorit la Londra pentru a finaliza acordul cu Partidul Conservator al premierului britanic, cu scopul de a susţine guvernul pe parcursul unui vot crucial pe tema unui controversat pachet legislativ în această săptămână.

“Aşa cum am stabilit la începutul discuţiilor, împărtăşim multe valori în ceea ce priveşte dorinţa de a avea prosperitate în Marea Britanie, cu privire la valoarea uniunii, importanţa legăturii între diferite zone ale Marii Britanii”, a declarat May liderilor PDU, potrivit Asociaţiei Britanice pentru Presă. “Dorim, de asemenea, să asigurăm existenţa unui guvern puternic, capabil să îşi promoveze programul” şi să facă faţă unor probleme precum negocierile pentru Brexit sau securitatea naţională.

May a început discuţiile cu PDU, partid regional de aripă dreapta ce a câştigat 10 locuri în alegerile britanice din această lună, pentru a încerca să îşi susţină guvernul după ce conservatorii săi au pierdut majoritatea în Camera Comunelor. Cu sprijinul celor 10 parlamentari PDU, premierul britanic ar avea numărul de locuri necesare pentru a înlătura o serie de provocări legislative posibile din partea principalul ei rival – Jeremy Corbyn din Partidul Laburist – şi a facţiunilor din opoziţie aliate.

Pe baza noului acord, PDU va susţine conservatorii în toate problemele fiscale şi voturile de încredere, precum şi în negocierile pentru Brexit sau problemele legate de securitatea naţională. Sprijinul facţiuni va depinde de la caz la caz în privinţa altor probleme.

De asemenea, acordul mai prevede ca Londra să furnizeze Irlandei de Nord suma de 1 miliard de lire sterline (1,14 miliarde euro). Politicienii laburişti influenţi au criticat măsura.

Liderul PDU, Arlene Foster, a declarat despre infuzia de bani din partea Londrei: “Apreciem acest suport financiar de 1 miliard de lire sterline pe durata următorilor doi ani”.

Cele două partide au convenit să nu se atingă de subvenţiile pentru combustibili pe timp de iarnă pentru persoanele cu venituri reduse. Conservatorii şi PDU au mai declarat că vor lua în considerare opţiuni de susţinere a trupelor de rezervă britanice aflate pe teritoriul nord-irlandez.