Premieră în politica românească: Membrii USR îşi aleg candidaţii pentru Parlamentul European

foto
foto (Roxana Tanasachi / USR)

Uniunea Salvaţi România a organizat, sâmbătă, la Braşov, dezbaterea finală a candidaţilor înscrişi în cursa internă pentru alegerile europarlamentare. În competiţia USR pentru un loc pe lista aspiranţilor la un loc de reprezentant al României în PE s-au înscris 80 de candidaţi, iar la dezbaterea finală de astăzi au luat parte peste 45.

"Alte partide au oameni cu şcoala vieţii, noi avem oameni cu multă şcoală", a glumit Marian Trifu, gazda evenimentului, prezentându-şi colegii intraţi în cursă - oameni cu doctorate, post doctorate, jurişti, profesori universitari, cercetători, IT-işti.

Trifu a mai subliniat faptul că dezbaterea este o premieră pe care ar fi util să o urmeze şi alte partide, premieră în sensul în care este prima oară când după dezbateri, turnee în ţară etc. toţi membrii unui partid votează cine vor fi cei ce vor fi puşi pe lista candidaţilor pentru PE.

"Este prima oară când un partid îşi alege reprezentanţii pe listă prin votul tuturor membrilor, sperăm ca şi alte partide să urmeze exemplul", a declarat Trifu.

Candidaţii care au luat parte la dezbatere sunt Nicolae Ştefănuţă, Cristian Dragnea, Adrian Niţă, Oana Maria Georgescu, Traian Niţă, Vlad Botoş, Florin Andrei, Mircea Peres, Sebastian Cernic, Ruxandra Diaconu, Mihai Forlafu, George Ţăranu, Cristian Ghinea, Lavinia Andrei, Adriana Cristian, Camelia Crişan, Miroslav Tascu Stavre, Alexandru Glod, George Boroda, Radu Ghelmez, Violeta Chiriloaie, Elena Uram, Laurenţiu Dumitru, Mihnea Ştefan Mihai, Alin Popovici, Radu Mihaiu, Bogdan Ionuţ Ghica, Anda Maria Simoc, Claudia Postelnicescu, Iulian Lorincz, Aurora Tănescu, Gabriel Rău, Mihai Constantin, Oana Iacob, Octavian Alexandru Berceanu, Andrei Macsut, Teodora Stoian, Marius Aurelian Rus, Ioana Laura Cucoş, Veronica Enuşcă, Clotilde Armand, Dorin Ionuţ Vintilă, Sorin Radu Pavel, Claudiu Dumitriu, Florin Alexandru Belgun, Cătălin Ionuţ Stancu, Alin Popovici, Cristina Iurişniţi, Virgil Petrea.

În cadrul dezbaterii candidaţii s-au prezentat, au vorbit despre background-ul lor politic şi profesional şi au explicat ce şi-ar dori să facă pentru România dacă vor deveni europarlamentari, priorităţile pe care le vor avea.

Acestea includ, de exemplu, promovarea ideii de UE cu o singură viteza, crearea de mecanisme pan-europene pentru educaţie, militarea pentru o politică europeană forestieră, înfiinţarea unui corp de experţi care să acorde consultanţă gratuită zonelor cel mai puţin dezvoltate pentru a atrage fonduri europene, crearea unui cadru pentru ca sisteme de tip educaţie, inovare, cercetare să facă Europa mai competitivă, redarea demnităţii şi drepturilor cetăţeneşti românilor în UE. De asemenea, candidaţii au mai declarat că îşi propun proiecte vizând integrarea României în spaţiul Schengen, iniţierea de proiecte pentru oraşele inteligente care să fie prietenoase cu oamenii şi sustenabile, identificarea de soluţii pentru piaţa muncii, de soluţii pentru migraţie precum şi pentru schimbarea climatică, atragerea de fonduri medicale pentru spitalele româneşti.

Mai mult, fondurile europene nu trebuie doar atrase ci şi cheltuite cu cap, a remarcat un candidat din Vaslui, care a precizat că-şi doreşte să aducă puţină luciditate în PE, astfel încât într-o UE unde se vorbeşte de o Europă cu 2 viteze să se conştientizeze că sunt şi zone care funcţionează "cu viteza a 3-a".

"Zona Moldovei e zona cu viteza a 3-a în UE, îmi doresc să aduc puţină luciditate asupra acestei zone, îmi doresc ca banii care vin prin fondurile europene să fie cheltuiţi cum trebuie şi nu cum sunt în momentul de faţă. În momentul de faţă sunt cheltuiţi foarte prost. Sunt cheltuiţi de exemplu pe conversie profesională după care ne dăm seama că nu există locuri de muncă în zona noastră pe domeniul în care am făcut noi reconversia", a declarat Ionuţ Vintilă, candidatul din Vaslui.

La dezbateri a luat parte şi Dan Barna, care i-a felicitat pe cei care au înţeles că politica nu trebuie făcută doar de "nemernici" şi au găsit "putere şi ficat" să se implice pentru schimbarea în bine a României. Potrivit lui Barna, cei ce conduc în prezent România reprezintă trecutul, trecutul spitalelor pline de infecţii, al şcolilor murdare, al drumurilor cu gropi în timp ce viitorul aparţine oamenilor noi din politică.

În partea a doua a dezbaterii, candidaţii au răspuns la întrebări puse de personalităţi ale vieţii social şi culturale din România - politologic, sociologi, profesori universitari, jurişti, artişti etc. Mai exact, întrebările au fost formulate de nume cunoscute din viaţa publică precum Şerban Cioculescu, Barbu Mateescu, Liviu Avram, Andreea Pora, Augustin Zegrean, Oana Pellea etc. şi au vizat chestiuni complexe, de la apropierea UE de cetăţean şi pâna la probleme precum armata UE, aderarea României la zona euro etc.

Reamintim că în USR s-a dat startul la campania internă pe 1 octombrie, De la debutul campaniei şi până în prezent au avut loc dezbateri în toate oraşele mari din ţară, unde cei peste 80 de candidaţi au vorbit despre competenţele profesionale şi planurile lor pentru Parlamentul European.

USR îşi va alege candidaţii printr-un proces de tip “primaries”, adică prin votul tuturor celor peste 6.000 de membri, iar votarea se va face printr-un sistem electronic, on-line şi verificabil.

Procesul de votare va începe pe 22 noiembrie 2018, la ora 12:00 şi se va încheia în data de 29 noiembrie 2018, la ora 12:00. USR şi-a propus să aibă o competiţie reală pentru a evidenţia competenţa şi calitatea profesională a tuturor celor care vor reprezenta partidul la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne