Prefectul de Covasna: Era o chestiune de timp până la o tentativă cu bombă precum cea de la Târgu Secuiesc

Un membru al unei organizaţii extremiste maghiare a fost reţinut de DIICOT pentru că ar fi intenţionat să detoneze un dispozitiv explozibil improvizat la Târgu Secuiesc. Prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, nu este deloc surprins de această situaţie.
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

"Nu vreau să fiu cinic, dar semnale din această zonă au fost foarte multe în ultimii ani şi s-a spus, inclusiv de către reprezentanţii societăţii civile, faptul că până la urmă va fi o chestiune de timp până când se va ajunge şi la o astfel de tentativă cu bombă. Este momentul să luăm toate măsurile necesare. Este consecinţa mai multor factori.

Unul dintre ei este că unele zone nu sunt suficient de bine reglementate şi mă refer la acţiunile de tip paramilitar - şi ar trebui aici întărită şi înăsprită legislaţia. Pe de altă parte, punctele de vedere ale unor lideri politici locali şi nu numai, care au încurajat astfel de atitudini, prin diferite gesturi, prin modul în care s-au raportat inclusiv la însemnele, la tot ce ţine de statul român", a declarat marţi, pentru Mediafax, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Oficialul a amintit că anul acesta a solicitat de două ori Ministerului Justiţiei modificarea legislaţiei în sensul prevenirii unor astfel de incidente grave.

"Am avut, ieri (luni - n.r.), incidentul cu drapelul (tricolorul furat de la statuia Ostaşului Necunoscut din Sfântu Gheorghe şi înlocuit cu drapelul secuiesc - n.r.), iar astăzi tentativa de la Târgu Secuiesc. Noi am formulat de două ori în cursul acestui an solicitări la Ministerul Justiţiei pentru reintroducerea ofensei adusă unor însemne, care nu mai există în noul Cod Penal.

De asemenea, o legislaţie clară şi expresă cu privire la interzicerea organizaţiilor paramilitare, apoi am cerut modificarea şi întărirea legislaţiei vizavi de aleşii locali, care ar trebui sancţionaţi cu pierderea mandatului în momentul în care aduc atingere statului prin acţiunile lor, indiferent că vorbim despre finanţarea de activităţi extremiste sub umbrela unor proiecte culturale sau de altă natură, sau că vorbim de modul în care se raportează ei la însemnele naţionale, la Ziua Naţională", a mai precizat prefectul judeţului Covasna.

Procurorii DIICOT au dejucat marţi un posibil atentat, care ar fi urmat să aibă loc pe 1 Decembrie. Beke Istvan Attila, un cetăţean român de etnie maghiară, membru al structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", a fost reţinut înainte să apuce să detoneze în public, la Târgu Secuiesc, în timpul manifestaţiei de 1 Decembrie, un dispozitiv explozibil improvizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne