Predoiu: Este absurd să acuzi Guvernul că nu vrea combaterea pedofiliei şi violurilor. E nevoie de o lege solidă, fără vicii

Catalin Predoiu - gov.ro
Catalin Predoiu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat, joi seara, la Realitatea Plus, despre controversa iscată de decizia Guvernului de a ataca la Curtea Constituţională legea care înăspreşte pedepsele pentru infracţiunile de pedofilie şi viol. Liderul PNL a susţinut că legea are un posibil viciu, mai exact anumite infracţiuni au fost lăsate prescriptibile, ceea ce ar fi de natură să vulnerabilizeze dosarele.

“Noi vrem categoric combaterea acestui fenomen. (...) Este absurd să crezi că Guvernul, Ministerul Justiţiei, nu doreşte combaterea acestui flagel, este inuman. (...) Dar îţi trebuie o lege care să stea în picioare pe termen lung, inclusiv prin excepţii ridicate de avocaţi la Curtea Constituţională. Este absurd să acuzi Guvernul că nu doreşte combaterea acestui flagel pentru că, în realitate, Guvernul doreşte o lege solidă. Această lege, care nu a fost combătută în ansamblu de Guvern, are un viciu, sau un posibil viciu până la pronunţarea Curţii Constituţionale: în cadrul aceluiaşi set de infracţiuni cu privire la libertatea şi integritatea vieţii sexuale, anumite infracţiuni au fost lăsate prescriptibile şi numai două, trei dintre ele au fost declarate, prin proiectul de lege, imprescriptibile. Ceea ce ar vulnerabiliza dosarele, prin ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate odată legea intrată în vigoare. Care ar conduce la o discriminare între victime”, a afirmat Predoiu.

În plus, ministrul a declarat că victimele trebuie protejate în mod egal, în special că este vorba de infracţiuni grave.

“Şi legea aceasta trebuie să stea în picioare pe termen lung. Să nu vedem ulterior, după intrarea ei în vigoare că avem de-a face cu o lege care e vulnerabilă şi e speculată în instanţă. Asta a fost în spatele demersului Guvernului”, a mai punctat Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, scopul sesizării legii la CCR este acela de a avea “după două, trei săptămâni, o lună, când judecă Curtea Constituţională, un test”.

“Poate este acolo un viciu, poate nu este un viciu. Este mai grav dacă ne-am grăbi acum dintr-un exces de zel şi peste un an de zile, peste doi ani de zile am vedea cum anumite dosare se prăbuşesc odată cu legea”, a adăugat Predoiu.

De asemenea, liderul PNL a ţinut să sublinieze că, în calitate de părinte, este conştient de traumele pe care le pot avea copiii agresaţi, femeile agresate sau victimele categoriei de infracţiuni la libertatea sexuală şi la integritatea sexuală, reiterând că este necesar ca aceştia, cu toţii, trebuie să fie protejaţi în mod egal.

Predoiu a susţinut că, în cazul în care se doreşte implementarea unor pedepse mai dure, atunci “trebuie să vedem şi ce se întâmplă şi în instanţe, unde tradiţional în ultimii ani, din păcate, s-au orientat pedepsele către minim şi nu către maxim”.

“Este important să se ridice minimumul, ceea ce noi am sprijinit în Parlament, minimum de pedeapsă şi nu maximumul. Pentru că degeaba ridici maximumul dacă judecătorii se îndreaptă către minimum”, a continuat ministrul Justiţiei.

În acelaşi timp, Predoiu a oferit asigurări că dosarele în curs nu sunt afectate cu nimic prin controlul cerut de Guvern la CCR.

“Această lege, fiind mai dură decât legea în vigoare... cei care sunt inculpaţi pe aceste fapte beneficiază de legea penală mai favorabilă. Deci nu afectăm cu nimic aceste dosare prin controlul cerut la Curtea Constituţională. Dar securizăm pe termen lung o lege şi dosare importante”, a conchis Predoiu.

Remarcile ministrului Justiţiei vin în contextul în care peste 300 de organizaţii neguvernamentale active în domeniul protecţiei copilului, asistenţei victimelor traficului de persoane şi violenţei domestice i-au trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban, solicitându-i să explice de ce Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea ce înăspreşte pedepsele pentru infracţiunile de pedofilie şi viol.

În scrisoarea lor, reprezentanţii ONG-urilor au reiterat că doar în anul 2019, conform Poliţiei Române, au fost violaţi 197 copii şi 918 femei, o victimă decedând, şi au fost înregistrate 328 de agresiuni sexuale, dintre care 103 cu minori. În plus, aceiaşi reprezentanţi cer explicaţii de la liderul deputaţilor PNL Florin Roman cu privire la exceptarea de la vot, în plenul din 28 iulie, a unui proiect de lege care prevede că împăcarea victimei cu agresorul nu mai atrage înlăturarea răspunderii penale, iniţiativă legislativă care aparţine deputaţilor PNL Adriana Săftoiu, Gabriel Andronache şi Tudoriţa Lungu.

Reamintim că legea iniţiată de deputata independentă Oana Bîzgan aduce modificări Codului Penal şi celui de Procedură Penală, cu scopul de a creşte limitele inferioare ale unor fapte precum viol, act sexual cu un minor, trafic de persoane, proxenetism, pornografie infantilă, astfel încât prădătorii sexuali să primească pedepse cu închisoarea. Concret, pentru exemplul unui caz de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani în prezent), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani în prezent), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor şi există circumstanţe agravante, şi de la 9 la 18 ani (7-18 ani în prezent) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne