Predoiu: Efectul Toader - vraişte în minister, haos în justiţie, debandadă în puşcării, risc ridicat pentru cetăţeni

Aproape 4.000 de deţinuţi - inclusiv criminali, corupţi, violatori sau pedofili - se pregătesc să fie eliberaţi în urma aplicării unei noi iniţiative legislative. Incompetenţa ministrului Tudorel Toader a transformat legea într-o ameninţare certă la siguranţa publică, a acuzat liberalul Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Comunităţile şi cetăţenii noştri trăiesc, începând de joi, mai periculos. În urma unei legi susţinute de Tudorel Toader, mii de deţinuţi, între care tâlhari, violatori sau criminali, sunt liberi să se amestece pe străzi printre femei, copii şi bătrâni, a scris sâmbătă, într-un articol publicat în secţiunea de bloguri a ziarului Adevărul, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"Pornită (poate!) dintr-o intenţie bună, incompetenţa cu care ministrul Toader a gestionat aplicarea ei, a transformat legea într-o ameninţare certă la siguranţa publică. Legea nu a avut studiu de impact. Nici Administraţia Penitenciarelor şi nici Ministerul Justiţiei, care o tutelează, nu au făcut calcule şi simulări de aplicare a legii. Nimeni nu a ştiut câţi infractori periculoşi vor fi liberi. Primul care trebuia să ştie e ministrul Toader. Primul care ne-a anunţat că habar nu are câţi vor ieşi, e acelaşi ministru Toader. Candoarea mărturisirii i-a îmbrăcat neglijenţa, care i-a fost depăşită doar de incompetenţă. Lucrul este însă mai grav. Nu e vorba de un calcul greşit. Pur şi simplu n-au calculat. Au mers pe bănuieli, bâjbâieli sau ghiceli. O recunoaşte chiar Toader. Această vraişte din conducerea Ministerului Justiţiei nu e o surpriză.

Nimeni nu a ştiut câţi infractori periculoşi vor fi liberi. Primul care trebuia să ştie e ministrul Toader. Primul care ne-a anunţat că habar nu are câţi vor ieşi, e acelaşi ministru Toader. Candoarea mărturisirii i-a îmbrăcat neglijenţa, care i-a fost depăşită doar de incompetenţă.

În aroganţa sa, Toader a debutat ca ministru trimiţându-i acasă pe cei mai experimentaţi specialişti din minister. De ce? Pentru că unii dintre ei au avut curajul să-i atragă atenţia asupra unor greşeli. Cu laşitate, şi-a motivat gestul invocând locuinţele de serviciu pe care unii dintre ei le ocupau (legal şi moral). Iată însă, unde conduce acest stil dictatorial: la greşeli incalculabile făcute de Minister. Tipic pentru orice şef care nu suportă subalterni strălucitori: dă cu oiştea-n gard! Pe spinarea şi costul cetăţenilor."

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.