Predoiu, despre OUG migraţiei primarilor: "Legea are un caracter imoral. Este complet nedemocratic"

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a vorbit miercuri, la Realitatea TV, despre controversata ordonanţă de urgenţă propusă de vicepremierul Liviu Dragnea care va face posibilă, pentru o perioadă scurtă de timp, migraţia primarilor la alte partide fără a-şi pierde mandatele, aşa cum prevede legislaţia actuală.

"Ordonanţa este neconstituţională pentru că nu prezintă un caracter de urgenţă, fără îndoială va fi invalidată la CCR. Până în 2006 migraţia era posibilă din punct de vedere legal, după 2006 legiuitorul a schimbat sistemul şi a interzis această migraţie. A dat însă un termen de opţiune pentru ca primarii să nu fie luaţi prin surprindere şi să aibă posibilitatea să opteze dacă rămân în acel partid sau nu. Există un principiu al predictibilităţii legislative, legiuitorul nu are dreptul să ia prin surprindere publicul cu acte normative pe nepregătite. Atunci era o motivaţie morală, acum este imorală. Acum se face suspendarea sistemului", a declarat Cătălin Predoiu.

Un al argument invocat de liderul PDL este legat de aşa-zisa ipocrizie care ar persista în administraţiile publice, pentru ca un primar ar activa de fapt pentru alt partid.

"Legea trebuie să aibă în vedere normalitatea. Eu ştiu că sunt şi primari, care în mod duplicitar sunt înscrişi într-un partid dar, de fapt, activează pentru alt partid. Cei mai mulţi dintre primari sunt oameni oneşti, integri. Legea are un caracter imoral, dacă Ponta o va emite", a explicat acesta.

Predoiu a analizat şi argumentul celor de la PSD potrivit căruia spargerea USL ar fi schimbat majorităţile, argumentând că relaţia dintre primari şi alegători are în vedere partidul, "pentru ca partidul are un caracter de stabilitate, iar alianţele se desfac mai devreme sau mai târziu".

"Toate aceste argumente nu ţin şi ordonanţa este neconstituţională şi din punct de vedere al prescripţiilor Constituţiei, dar este şi imorală, ca motivaţie. Chiar dacă am accepta că există dezbateri tehnice pe aceste motive, există un element care schimbă complet tabloul, adică proximitatea alegerile prezidenţiale. Este complet nedemocratic să faci o astfel de schimbare a sistemului, când mai ai puţin timp până la alegerile prezidenţiale. Este clar că ordonanţa este făcută pentru a pregăti fraudarea alegerilor prezidenţiale. Este o ordonanţă ambulanţă pentru Guvernul Ponta. Toate aceste motive sunt suficiente pentru a nu mai discuta despre posibilitatea unui astfel de act normativ", a evidenţiat Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PDL a promis că se vor face toate demersurile posibile pentru a se împiedica ordonanţa migraţiei politice. "Am făcut demersuri politice. Vom face discuţii la nivelul Parlamentului European, vom sesiza Comisia de la Veneţia. Vom sesiza şi avocatul Poporului, vom încerca să blocăm şi în justiţie această ordonanţă.Vom încerca să convingem Guvernul să nu admită această ordonanţă. Mâine (joi n.r.) facem miting în faţa Guvernului la ora 10. Ne vom spune punctele de vedere în stradă. Va fi o acţiune simbolică. Nu-mi fac iluzii că domnul Dragnea îşi va lăsa privirea printre oameni", a concluzionat Cătălin Predoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne