Predoiu acuză o tentativă de desfiinţare a Ministerului Justiţiei. Birchall: Proiectul aparţine unui deputat USR

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, în Parlament, că se doreşte desfiinţarea unei întregi categorii profesionale, respectiv cea a personalului asimilat magistraţilor, lucru care ar duce practic la desfiinţarea Ministerului Justiţiei.

„Această legislaţie (masacrarea Legilor justiţiei – n.r), ca şi ordonanţa 13, a fost oprită, blocată, în primul rând de angajaţi ai Ministerului Justiţiei. De personalul asimilat magistraţilor din Ministerul Justiţiei. Ei au ridicat excepţii, nu numai cu Tudorel Toader, dar şi cu ministrul anterior, cu Iordache, ei au arătat că nu e bine ce se face, ei au făcut adevărate proteste în interiorul Ministerului, ei au pus în mişcare hârtii. Ei, personalul asimilat magistraţilor din Ministerul Justiţiei.

Aud că prin Parlament circulă idei că ar trebui desfiinţată această categorie şi prin asta desfiinţat Ministerul Justiţiei. Oare de ce? Vor avea în mine un adversar înverşunat împotriva acestei măsuri. Eu nu cred că se va adopta, nu cu mine în mandat. Cei din Ministerul Justiţiei au blocat legislaţia”, a declarat Predoiu, citat de Aktual24.ro.

Declaraţiile lui Predoiu vin în condiţiile în care fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat, într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu, că Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă au făcut presiuni uriaşe asupra lui pentru a emite o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Penal, în sensul reducerii termenului de prescripţie a răspunderii penale. Toader a mai relatat că liderii PSD şi ALDE i-au cerut „amnistie şi graţiere”, tot prin ordonanţă de urgenţă.

Aktual 24.ro a atribuit acest proiect PSD-ului. Conform verificărilor noastre, acest proiect nu aparţine însă social-democraţilor ci unui deputat USR care îl prezintă drept un act de echitate socială.

Contactată de Epoch Times pe acest subiect, fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, actualmente deputat neafiliat, a relatat că după ştiinţa sa ar exista un astfel de proiect şi îi aparţine deputatului USR Claudiu Năsui.

Birchall s-a arătat revoltată şi îngrijorată de adoptarea unui astfel de proiect, subliniind că, dacă acesta ar deveni act normativ, ar duce la plecarea multor profesionişti din Ministerul Justiţiei. Fostul ministru a mai precizat că a vorbit şi cu Dan Barna pe subiectul proiectului, pentru a-i învedera că acesta ar reprezenta practic o continuare a operei începute de Tudorel Toader de a lăsa MJ fără profesionişti.

"Am auzit acum ceva vreme că ar fi o iniţiativă legislativă a deputatului USR Claudiu Năsui. Atunci am avut o discuţie cu domnul Barna, căruia i-am explicat efectele nocive ale unei astfel de iniţiative care ar lovi puternic în Ministerul Justiţiei, văduvindu-l, atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu şi lung, de profesionişti.

După lovitura dată MJ de Tudorel Toader, când MJ a pierdut oameni de valoare ca urmare a încetării detaşărilor în MJ doar pentru că Tudorel Toader şi alţii aveau boală pe anumite persoane care s-au opus multor măgării care voiau să fie făcute prin modificările legislative sau acte normative, o astfel de iniţiativă legislativă ar fi devastatoare pentru MJ şi cu siguranţă nu numai că nu o susţin, dar vă asigur că voi face şi campanie împotriva ei să nu fie adoptată.

Să ne înţelegem: angajaţii MJ nu sunt fără opţiuni fiind foarte buni profesional, unii dintre ei sunt adevărate enciclopedii în domeniu! Ştiu că MJ stă în coasta multora dar eu am avut onoarea să colaborez cu toţi din MJ şi dacă am rezistat asaltului din perioada mandatului meu şi am făcut lucruri bune pentru românii cinstiţi a fost şi datorită profesionalismului lor! Pe perioada mandatului meu m-am opus diverselor propuneri de numiri tocmai ca MJ să nu fie infestat aşa cum s-a întâmplat în alte instituţii, ajutând astfel ca MJ-ul să fie în continuare o formidabilă redută pentru apărarea domniei legii şi a statului de drept! Această redută trebuie apărată în continuare de fiecare român cinstit", a declarat Birchall, pentru Epoch Times.

Poziţia lui Claudiu Năsui

Contactat de Epoch Times, deputatul USR şi-a asumat acest proiect, prezentându-l ca pe un act de echitate socială şi a precizat că propunerea n-a fost încă depusă.

"Raţiunea proiectului este că toţi ar trebui să fim egali în faţa legii şi că nu ar trebui ca unii oameni să îşi facă privilegii pe seama celorlalţi. Exact aşa cum nu ar trebui să existe pensii speciale, exact aşa acum poate nici magistraţii nu ar trebui să beneficieze de unele lucruri, dar măcar magistraţii au un examen pe care îl trec, au nişte sarcini, responsabilităţi în plus. Aici vorbim despre o clasă de oameni care sunt foarte apropiaţi de procesul legislativ şi care şi-au croit nişte privilegii. Şi nu sunt singurul care a sesizat lucrul acesta. Şi Forumul Judecătorilor şi asociaţiile de magistraţi au spus asta de-a lungul timpului. Deci nu mi se pare normal să existe o clasă suplimentară de oameni care să aibă pensii şi să beneficieze şi de privilegiile magistraţilor şi în ceea ce priveşte salarizarea, diurnele, pensiile speciale şi toate lucrurile acestea – ei nefiind magistraţi, ei şi-au găsit o portiţă a legii pentru a fi asimilaţi magistraţilor", a declarat Năsui.

Întrebat cum comentează declaraţia ministrului Justiţiei, care a catalogat proiectul ca fiind de natură să desfiinţeze Ministerul Justiţiei, Năsui a declarat că pe el îl deranjează faptul că oamenii aceia primesc nişte beneficii patrimoniale şi că argumentul că fără pensii speciale Ministerul Justiţiei nu mai merge este hilar.

"Deci trebuie să le şi dea un salariu mai bun, de exemplu. Dar să îi asimilezi cu magistraţii şi să le dai un salariu în halul ăla mai bun nu este în regulă. Şi, iarăşi, mai există posibilitatea ca Ministerul Justiţiei să ia efectiv magistraţi, prin detaşare, pentru că magistraţii pot lucra şi prin detaşare acolo, sunt oameni care au dat examenul la INM şi chiar l-au luat, nu l-au picat. Şi, nu este… dacă ni se spune că cineva, dacă nu are beneficiile acestea patrimoniale care, repet, e vorba şi de pensiile speciale, care sunt o luptă pe care eu o duc de trei ani de zile, nu mai munceşte înseamnă că avem o problemă. Dar să ni se zică clar chestia asta: fără pensie specială nu muncim", a susţinut Nasui.

La întrebarea dacă îşi asumă riscul ca oamenii din MJ să plece, aşa cum a avertizat Predoiu, Năsui a răspuns că el nu crede că proiectul lui va avea un astfel de efect: "Nu cred că pune pe butuci Ministerul Justiţiei".

Mai amintim că acesta nu este singurul proiect controversat al lui Claudiu Năsui. Proiectul de modificare a Legii societăţilor nr. 31/1990 iniţiat de Năsui a fost retrimis de preşedintele Iohannis în Parlament pentru reexaminare

Potrivit Preşedinţiei, Legea pentru modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990 elimină unele interdicţii sau limitări referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea societăţilor comerciale: „Deşi intervenţiile legislative se pot înscrie în obiectivul reducerii sarcinilor administrative şi stimulării antreprenoriatului, considerăm că unele dispoziţii ale legii supuse reexaminării pot genera anumite riscuri din perspectiva necesităţii asigurării transparenţei şi concurenţei loiale pe piaţă, precum şi a consolidării luptei împotriva evaziunii fiscale”.

După ce şeful statului a întors legea in Parlament, Năsui a acuzat că "preşedintele adoptă o mentalitate funcţionărească învechită care îşi doreşte să birocratizeze orice mişcă în România."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne