Preda a participat la negocierile USR-PLUS: Care sunt cele patru "lucruri importante" stabilite de Alianţă

Cristian Preda
Cristian Preda (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Fostul europarlamentar Cristian Preda, care a luat parte la negocierile USR-PLUS, a atras atenţia duminică, pe pagina sa de socializare, că alianţa electorală încheiată în primăvară se transformă acum într-o veritabilă alianţă politică, astfel că au fost stabilite obiectivele viitoare.

"Am fost asociat în echipa PLUS care a negociat acordul cu USR. Am avut 11 runde de negocieri, între 10 iunie şi 19 iulie. Cele două echipe au discutat diverse soluţii pentru a răspunde unei aşteptări a cetăţenilor exprimată pe 26 mai într-un mod foarte clar. La alegerile europene, prin votul alegătorilor, s-a constituit o a treia forţă politică, situată la centru, între PNL şi PSD. Ea este alcătuită din PLUS şi USR. Cetăţenii ne-au spus că vor să mergem împreună pentru a construi o alternativă. Am hotărât să transformăm alianţa electorală încheiată în primăvară într-o alianţă politică", a declarat Cristian Preda.

Liderul PLUS anunţă că cele două partide au stabilit patru lucruri importante:

Primul e acela că PLUS şi USR vor coopera în cadrul Alianţei la toate alegerile din 2019 şi 2020, cu obiectivele următoare:

- Să câştigăm preşedinţia României

- Să câştigăm cele mai multe mandate de primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni

- Să câştigăm cele mai multe mandate de deputaţi şi senatori în alegerile generale din 2020.

E prima dată când avem în România o alianţă care decide să participe la o serie de patru alegeri organizate în decurs de 20 de luni, incluzând aici şi scrutinul european.

E prima dată când o forţă de centru, nu de stânga sau de dreapta, doreşte să guverneze România.

Al doilea punct al înţelegerii noastre vizează alegerile. Am stabilit să avem un candidat comun la prezidenţiale – Dan Barna, candidaţi comuni la toate primăriile şi consiliile locale şi judeţene din ţară, candidaţi comuni pentru Parlament.

Dacian Cioloş va fi candidatul Alianţei pentru a conduce guvernul ieşit din următoarele alegeri.

Încă de la prezidenţiale, el va forma un tandem împreună cu Dan Barna, pentru a le spune cetăţenilor cum va guverna Alianţa.

Al treilea aspect: candidaturile.

În ceea ce priveşte candidaturile pentru Palatul Cotroceni şi pentru conducerea guvernului, am stabilit tandemul menţionat.

Pentru candidaţii la celelalte poziţii, vom folosi diverse metode: înţelegeri ale organizaţiilor PLUS şi USR în plan local, competiţii interne – alegeri primare – în sânul Alianţei mai ales în oraşele mari, sondaje de opinie.

Deciziile vor fi luate în primele luni din 2020 pentru locale şi imediat după locale, pentru scrutinul legislativ.

Obiectivul nostru e să susţinem cei mai buni candidaţi, care pot să asume o administrare la nivel local şi judeţean, ca şi o guvernare la nivel naţional în interesul cetăţenilor.

Al patrulea aspect vizează structurile de cooperare şi de conducere în cadrul Alianţei.

Alianţa va avea doi co-preşedinţi, liderii celor două partide.

Forul de deliberare şi de validare a deciziilor politice va fi alcătuit din Birourile naţionale reunite ale celor două partide, care vor lua hotărâri pe o bază paritară.

Alianţa va avea un mic secretariat tehnic, alcătuit din membri ai ambelor formaţiuni.

Alianţa va avea, de asemenea, o comisie comună care va elabora politicile publice pe care le propunem cetăţenilor. Avem experţi şi unii, şi ceilalţi. La noi, la PLUS, circa 300 de colegi, specialişti în diverse domenii, şi-au exprimat dorinţa de a lucra la propunerile noastre de politici pentru fiecare domeniu în parte: transport, energie, digital, externe, educaţie, mediu, finanţe, sănătate, politici sociale, cultură ş.a.m.d.

În fine, Alianţa va avea o comisie de integritate: ea va fi alcătuită dintr-un număr egal de membri PLUS şi USR, incluzând de asemenea un membru independent, o personalitate a societăţii civile. Comisia va analiza candidaturile la alegeri, pornind de la exigenţele incluse în statutele PLUS şi USR.

Înţelegerea încheiată de echipele de negociere va fi supusă aprobării în forurile de conducere ale celor două partide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne