Pragul pentru abuzul în serviciu. Dragnea laudă "pasul important" făcut de CSM

Din ce în ce mai multe instituţii înţeleg să iasă din abordarea tenebroasă şi întunecată care a caracterizat România în ultimii zece ani şi se îndreaptă spre o abordare pozitivă, corectă şi sănătoasă, susţine Dragnea, după propunerea CSM legată de pragul pentru abuzul în serviciu.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a apreciat drept "un pas important" amendamentul depus de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în Comisia Iordache care prevede că faptele de abuz în serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici să fie incriminate doar dacă prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro. Acest amendament, reamintim, a fost folosit de Florin Iordache pentru a acredita, în faţa colegilor săi parlamentari, ideea că CSM a propus prag pentru abuz de 50.000 euro, impresia cu care a rămas opinia publică fiind că cel prag se referă exact la funcţionarii publici.

„Mi se pare un pas important. Ceea ce mi se pare foarte important este că din ce în ce mai multe instituţii înţeleg să iasă din abordarea tenebroasă şi întunecată care a caracterizat România în ultimii zece ani şi mai mult şi să ne îndreptăm spre o abordare pozitivă, corectă şi sănătoasă, având în vedere creşterea şi dezvoltarea acestei ţări. Orice atitudine de genul ăsta, din punctul meu de vedere este un pas important şi o măsură pozitivă”, a declarat miercuri Liviu Dragnea, citat de Digi24.ro, întrebat cum i se pare propunerea făcută de CSM.

Întrebat dacă acest amendament ar trebui extins şi pentru funcţionarii publici, liderul PSD a evitat să dea un răspuns direct, precizând, însă, că cel mai important lucru care trebuie să se întâmple în România este schimbarea Codurilor penale.

„În orice domeniu trebuie o astfel de abordare. Aici este poate cel mai important lucru care trebuie să se întâmple în România: schimbarea codurilor”, a declarat Dragnea.

Reamintim că CSM a propus un amendament la articolul 308 din Codul penal care se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici, care stabileşte, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul în serviciu, că faptele de abuz în serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici să fie incriminate doar dacă prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro. Amendamentul a fost prezentat marţi în Comisia specială pentru legile justiţiei de Florin Iordache, care a lăsat să se înţeleagă că propunerea este una generală, eventual chiar vizând funcţionarii publici.

Interesant este că, potrivit jurnalistului Moise Guran, reprezentata CSM prezentă în Comisia Iordache n-a zis nimic, "n-a protestat, n-a rectificat, n-a ridicat mâna, n-a strigat huo, săriţi! hoţul!", atunci când Florin Iordache a făcut "scamatoria de comunicare". Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici