Praful din deşertul Gobi hrăneşte giganţii arbori sequoia din California

Praful adus de vânt de la distanţe foarte mari, cum ar fi din deşertul Gobi din Asia, furnizează mai multe substanţe nutritive plantelor decât se credea anterior, inclusiv giganţilor arbori sequoia din Sierra Nevada, California.

Arbori de sequoia din Sierra Nevada, California
Arbori de sequoia din Sierra Nevada, California

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan, UC Merced şi de la Universitatea din Wyoming au descoperit că praful din deşertul Gobi şi Central Valley din California a contribuit la creşterea cantităţii de fosfor în plantele din Sierra Nevada din California. Fosforul este unul dintre elementele de bază de care plantele au nevoie pentru a supravieţui, Sierra Nevada fiind considerat un ecosistem cu fosfor limitat.

Sequoia (Sequoia gigantea) este un arbore gigant din California care poate atinge înălţimea de 150 m, circumferinţa de peste 40 m şi vârsta de 5.000 de ani (Sequoia gigantea).

„În ultimii ani, au existat unele mistere în ceea ce priveşte modul în care toţi aceşti copaci mari au rămas în acest ecosistem, fără o cantitate mare de fosfor în roca de bază, a declarat profesorul asistent de patologie vegetală şi microbiologie de la Universitatea din California în Riverside, Emma Aronson. "Studiul începe să destrame misterul şi demonstrează că praful poate modela acest ecosistem iconic din California".

Studiul ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să prezică efectele schimbărilor climatice. Ei au subliniat, de asemenea, faptul că, în cazul în care se amplifică seceta şi se crează condiţii deşertice la nivel mondial, aşa cum se prevede, în baza acestor descoperiri, oamenii de ştiinţă speră să circule mai mult praf şi să aducă fosfor şi substanţe nutritive importante în ecosistemele montane îndepărtate.

Astfel, nutrienţii cum ar fi carbonul, azotul şi fosforul reglează distribuţia vieţii pe suprafaţa Pământului. Prin urmare, este important să se înţeleagă diferitele surse de nutrienţi, inclusiv roca de la bază şi praful pe care îl răspândeşte vântul.

Astfel, autorii studiului sugerează că stabilirea importanţei prafului este esenţială pentru a prezice modul în care vor răspunde ecosistemele la încălzirea globală şi la utilizare majoră a pământului.

Cercetătorii consideră, de asemenea, că cercetările lor ar putea ajuta şi alte ecosisteme muntoase din întreaga lume şi că au implicaţii în prezicerea efectului asupra pădurilor în contextul schimbărilor climatice şi utilizării solului.

Mai multe informaţii: University of California, Riverside: Asian Dust Providing Key Nutrients for California’s Giant Sequoias, Nature: Dust outpaces bedrock in nutrient supply to montane forest ecosystems