PPEM: „Moldova este ca o navă fără căpitan – pluteşte în derivă”

Iurie Leancă pe Aeroportul Chişinău
Iurie Leancă pe Aeroportul Chişinău (serviciul de presă PPEM)

După un an de la ridicarea vizelor europene pentru moldoveni, Partidul Popular European din Moldova constată că R.Moldova nu mai are o perspectivă europeană clară.

„Acum un an, când au fost scoase vizele UE pentru moldoveni, ţara noastră a făcut un pas important care ne-a deschis uşile în Europa. Atunci, ţara avea o viziune clară - reformarea R. Moldova pentru a face perspectiva europeană o realitate”, susţin reprezentanţii PPEM.

Ân momentul de faţă, modernizarea ţării prin realizarea Acordului de Asociere cu UE, oferirea oamenilor unor locuri de muncă şi o şansă pentru un viitor mai bun acasă, pot fi realizate doar menţinând iniţiativa de a aduce în ţară o Misiune a Uniunii Europene în domeniul justiţiei şi anticorupţiei, cum ar fi EUJUST.

„Cu regret, încrederea cetăţenilor în autorităţile noastre şi viziunea lor pentru Moldova este la cel mai scăzut nivel de la independenţa ţării încoace. Moldova este ca o navă fără căpitan – pluteşte în derivă. Autoritatea este o armată de funcţionari corupţi, s-a instituit controlul oligarhic total. Totul este subordonat unui singur scop – protejarea averilor dobândite ilegal”, constată membrii PPEM.

Decizia UE privind ridicarea vizelor europene pentru moldoveni a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014. Atunci, Iurie Leancă, având funcţia de Prim-ministru, însoţea un grup de tineri, de ziarişti şi persoane care aveau rude în străinătate într-o călătorie la Atena pentru a marca astfel prima zi de abolire a regimului de vize cu Uniunea Europeană.

„Le mulţumesc partenerilor noştri de la Bruxelles pentru sprijinul pe care ni l-au acordat şi pentru încrederea pe care au avut-o în noi şi îi asigur că eu şi echipa PPEM vom face ca derapajul în care se află acum Moldova să fie unul de scurtă durată, iar cei care se fac vinovaţi de blocarea drumului nostru spre Europa să răspundă în faţa cetăţenilor”, declară Iurie Leancă cu ocazia împlinirii unui an de la acest eveniment.

Marţi, Leancă a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită la Chişinău. Fostul prim-ministru a vorbit cu oficialul de la Bruxelles despre situaţia politică din ţară, despre proiectul său politic şi despre importanţa continuării cursului european al Moldovei. Liderul PPEM şi-a exprimat speranţa că Moldova va reveni, cât mai repede, în mod real pe calea europeană.

Republica Moldova este prima ţară a Parteneriatului Estic care a reuşit să scoată vizele europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe