Poziţia "rezistenţilor" privind organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate

Cozi în diaspora (arhiva)
Cozi în diaspora (arhiva) (George Creţu)

Rezist Zurich, Rezist Lyon, Rezist WMW şi Rezistenţa din Diaspora au prezentat, într-un comunicat, concluziile la care au ajuns în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie, în diaspora şi în ţară. Poziţia societăţii civile a fost expusă după conferinţa de presă organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„În primul rând, ne bucurăm să constatăm că cererea noastră pentru o comunicare deschisă, transparentă şi regulată, a fost implementată de AEP. Existenţa unui canal Youtube pentru conferinţele de presă şi comunicările Autorităţii Electorale Permanente uşurează accesul la informaţii de interes public. Sperăm ca pe viitor, micile probleme legate de sunet care au existat vineri, 11 octombrie 2019, vor fi evitate. De asemenea, aşteptăm cu interes achiziţionarea sistemului de teleconferinţe pe care AEP l-a bugetat pentru anul 2020, care va uşura dialogul cu cetăţenii români şi cu misiunile diplomatice”, au precizat cele patru asociaţii şi grupuri care au semnat comunicatul de presă.

În privinţa conferinţei de presă organizate de AEP, Rezist Zurich, Rezist Lyon, Rezist WMW şi Rezistenţa din Diaspora au făcut următoarele precizări:

- A fost comunicată o primă listă de secţii de votare;

- A avut loc duminică, 13 octombrie, o a doua comunicare de secţii de votare în diaspora;

- E probabil să existe o a treia comunicare pe acest subiect pentru completare şi finalizare;

- Estimarea actuală a AEP este de 4 milioane (“şi ceva”) de buletine de vot pentru străinătate - ceea ce reprezintă pentru noi o recunoaştere indirectă a faptului că suntem cel puţin 3 milioane de votanţi în afara teritoriului, (la care se adaugă cel puţin 25% de persoane care nu sunt active - sub vârstă de 18 ani);

- Simplificarea metodei de vot în diaspora - prin menţinerea SIMPV şi optimizarea resurselor secţiilor de votare din străinătate (resurse fizice - cum ar fi ştampile, tuşiere, cabine de vot, tablete - şi resurse umane - comisiile de vot);

- Simplificarea metodei de vot în ţară - domnul Mituleţu-Buică spune că după alegerile din 2019, dacă bugetul 2020 nu permite achiziţionarea de tablete, AEP se va asigura că bugetul 2024 să includă şi aceste resurse şi votul la secţia de votare, în formula diaspora, va fi valabil şi în ţară - pe scurt, românii de acasă vor beneficia de simplificarea procedurii. Acest punct reprezintă, în ceea ce ne priveşte, o mare bucurie şi, încă o dată, un mod simplu şi concret prin care diaspora a putut contribui la îmbunătăţirea vieţii românilor de acasă şi a României în general;

- Declaraţia domnului Mituleţu-Buică referitoare la oportunitatea extinderii procedurii de vot prin corespondenţă pentru toţi cetăţenii români. În cazul în care votul prin corespondenţă îşi dovedeşte funcţionalitatea la alegerile prezidenţiale din 2019, susţinem extinderea acestui tip de vot pentru toţi cetăţenii români.

În plus, Rezist Zurich, Rezist Lyon, Rezist WMW şi Rezistenţa din Diaspora au adăugat că vor continua să lucreze şi să încurajeze colaborarea cu Autoritatea Electorală Permanentă şi cu Ministerul Afacerilor Externe cu privire la organizarea alegerilor în afara României.

„Realizăm că este necesar să ne implicăm în viaţa comunităţii pentru ca fiecare dintre noi să aibă parte de un vot mai comod şi mai civilizat şi, prin extensie, de o viaţă normală”, au conchis cele patru organizaţii şi asociaţii.