Poveşti daneze de groază: un submarin privat şi o jurnalistă decapitată

Peter Madsen, proprietarul danez al unui submarin, este acuzat de uciderea jurnalistei suedeze Kim Wall şi de mutilarea corpului ei
Procurorul Jakob Buch-Jepsen vorbeşte cu reporterii din faţa instanţei despre acuzaţia de crimă împotriva lui Peter Madsen
Procurorul Jakob Buch-Jepsen vorbeşte cu reporterii din faţa instanţei despre acuzaţia de crimă împotriva lui Peter Madsen (Ole Jensen / Corbis via Getty Images)

Jurnalista suedeză Kim Wall a murit fiind lovită accidental de o trapă grea la bordul unui submarin, potrivit mărturiei din instanţă a proprietarului danez al submarinului.

Peter Madsen, care neagă uciderea lui Wall, a declarat că a ţinut trapa deschisă pentru ca ea să intre în navă, dar el a alunecat şi trapa a lovit-o pe aceasta în timp ce navigau în strâmtoarea dintre Danemarca şi Suedia luna trecută pe submarinul UC3 Nautilus pe care el l-a construit.

Madsen, în vârstă de 46 de ani, a vorbit în instanţă după ce a fost acuzat de uciderea jurnalistei suedeze pe submarin şi de mutilarea corpului său - un caz care conţinea multe dintre atributele cărţilor şi filmelor populare din regiunea Nordic Noir.

Dacă ar fi găsit vinovat, acesta ar putea primi o sentinţă de cinci ani de închisoare.

Instanţa a decis, marţi, o evaluare psihiatrică a lui Madsen şi ca acesta să fie ţinut în custodie timp de patru săptămâni.

În cursul anchetei preliminare, instanţa a hotărât ca Madsen să fie reţinut până marţi pentru acuzaţia de ucidere involuntară.

Madsen a declarat că moartea lui Wall a fost un accident. El a declarat că în timp ce vasul se afla la suprafaţă, el se târâse prin trapă şi în timp ce o ţinea deschisă s-o lase pe Wall să-l urmeze, submarinul a fost zdruncinat de un val provocat de o altă barcă.

"Mi-am pierdut echilibrul şi trapa s-a închis", a declarat el tribunalului din Copenhaga, spunând că Wall a fost trântită la podea. "A făcut o baltă de sânge unde a aterizat."

Un procuror a citit şi mărturiile anterioare din spatele uşilor închise, în care Madsen afirmase că impactul i-a fracturat craniul jurnalistei şi a ucis-o.

Madsen a susţinut că a încercat să o "îngroape în mare", dar a negat că ar fi mutilat cadavrul şi a adăugat că el se gândea să se sinucidă când era încă la bord.

Kim Wall, o jurnalistă independentă în vârstă de 30 de ani, care cerceta o poveste despre Madsen, a dispărut după ce acesta a luat-o pe mare în submarinul lui de 17 metri, pe 10 august.

Pe 23 august, poliţia a identificat un tors feminin fără cap, care a ajuns pe ţărm la Copenhaga, ca fiind al lui Wall. Cauza morţii ei nu a fost încă determinată.

În instanţă, Madsen a negat că i-a amputat membrele acesteia şi a spus că i-a coborât corpul "întreg" în apă, la câteva ore de la moartea ei, după ce a dormit pentru că era "obosit şi epuizat".

El a recunoscut că a vrut să o "îngroape în mare" ataşând o greutate de metal de corpul ei, pentru ca să se scufunde.

Submarinul este unul dintre cele trei construite de Madsen şi unul dintre cele mai mari din lume. Poate să transporte opt persoane şi cântăreşte 40 de tone complet echipat.

La o zi după ce a luat-o pe Wall pe mare, Madsen a fost salvat într-o operaţiune maritimă după ce a scufundat în mod deliberat vasul.