Poveste de viaţă: consilier local în Italia, la 22 de ani şi cu 47 de voturi

.
. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Cornel Mihai Andrieş, de 22 de ani, a devenit cel mai tânăr consilier local român din Italia, potrivit publicaţiei „Gazeta românească”. El a obţinut un fotoliu în Consiliul local la Montevarchi, lângă Arezzo (Toscana) după ce candidatul care a avut mai multe voturi decât el la ultimele alegeri administrative, Leonardo Simioni, a demisionat. Primul pe listă dintre cei nealeşi, pe lista Partidului Democrat, a fost tocmai Mihai Cornel Andrieş.

Contactat de “Gazeta românească”, proaspătul consilier a povestit cum a reuşit să devină consilier la doar 22 de ani, după ce a obţinut 47 de voturi la alegerile administrative. S-a prezentat ca fiind o persoană ce în mai puţin de zece ani a trecut de la stadiul de emigrant care se loveşte de multe probleme, la o persoană integrată, realizată şi cu proiecte ambiţioase. “Sunt născut pe data de 25 ianuarie 1990 la Bălan, în judeţul Harghita. Am copilărit până la vârsta de 13 ani în satul Buruieneşti, com. Doljeşti, judeţul Neamţ. Ulterior am ajuns în Italia, unde împrejurările nu au fost tocmai uşoare, având în vedere că nu cunoşteam limba italiană şi nici modul de viaţă în noua societate. Cu toate acestea, am reuşit să mă integrez, să mă adaptez societăţii noi, iar în prezent sunt student în al treilea an la Facultatea de Arhitectură, secţia Design Industrial din Florenţa. Pasiunea mea este pictura şi încerc în mod deosebit să-i descopăr secretele, să mă perfecţionez prin observarea, studierea şi chiar încercarea de a reproduce operele pictorilor.”

Românul a înfiinţat o asociaţie cu scopul de a-şi ajuta conaţionalii. “Sunt preşedinte al asociaţiei “SiSempreInsieme” ce a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate. Decizia de înfiinţare a acestei asociaţii a venit în urma alegerilor electorale locale, observând necesităţile compatrioţilor mei de aici, din localitatea Montevarchi. Mi-am luat inima în dinţi şi am pornit acest proiect, chiar dacă nu intrasem la acel moment în consiliu. Scopul era acela de a încerca să-i ajut pe conaţionalii mei după posibilităţile pe care le aveam.”

Tânărul consilier a spus şi motivele pentru care a ales PD şi a prezentat proiectele electorale cu care s-a prezentat în faţa alegătorilor, în special a românilor. “Am luat decizia să particip la alegerile electorale pentru că avem nevoie ca hotărârile care sunt luate în primăria în care trăim să ţină cont de prezenţa şi participarea noastră, a românilor, ca cea mai numeroasă comunitate de străini, în societate. Alegerea Partidului Democrat a venit pentru că sunt convins că nu este doar un nume de partid, eu cred în valorile menţionate în propriul statut şi posibilitatea oferită tinerilor de a se manifesta în viaţa politică prin diferite activităţi. Am obţinut 47 de voturi din aproximativ 800 de rezidenţi români din localitatea Montevarchi. Punctele principale au fost participarea comunităţilor străine în viaţa şi activităţile din localitatea unde trăiesc şi muncesc. Am încercat de asemenea să explic compatrioţilor mei cât de important este participarea noastră la vot, faptul că ne implicăm direct şi în viaţa politică a urbei. Am încercat să nu fac doar promisiuni deşarte şi tocmai de aceea am înfiinţat ulterior o asociaţie”.

Cornel Mihai Andrieş a mai declarat că nu are legături cu politica românească iar principala sa preocupare este aceea de a crea o comunitate românească unită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe