Potenţial atac terorist în Londra: O furgonetă loveşte pietoni în apropierea unei moschei. Un mort, 10 răniţi

Un vehicul a intrat într-un grup de pietoni lângă o moschee situată în zona Finsbury Park, nordul Londrei, ucigând cel puţin o persoană şi rănind alte câteva. Autorităţile investighează incidentul ca un posibil atac terorist.
Forţele de poliţie păzesc o stradă în zona Finsbury Park, nordul Londrei, 19 iunie 2017.
Forţele de poliţie păzesc o stradă în zona Finsbury Park, nordul Londrei, 19 iunie 2017. (Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images)

Poliţia londoneză a declarat că un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost arestat duminică după ce martorii au declarat că a fost vorba de un atac deliberat asupra credincioşilor musulmani în jurul orei locale 12:15 a.m. În plus, poliţia a precizat că suspectul a fost dus la spital pentru a-i fi evaluată sănătatea mintală.

„Un bărbat a fost găsit mort la faţa locului”, a afirmat poliţia, adăugând că alte 10 persoane au fost rănite, două dintre ele fiind tratate la locul accidentului, iar alte opt fiind transportate la trei spitale diferite pentru a primi tratament.

Consiliul Musulmanilor din Marea Britanie (MCB) a declarat pe Twitter că incidentul a avut loc în apropierea moscheei din Finsbury Park şi că furgoneta a lovit “intenţionat” credincioşii care ieşeau din moschee. Consiliul a cerut autorităţilor să amplifice măsurile de securitate din zona moscheelor.

Ulterior, MCB a susţinut, tot pe Twitter, că incidentul a avut loc în faţa Muslim Welfare House, care este situată în apropierea moscheei. Muslim Welfare House oferă servicii sociale, educaţionale şi de pregătire pentru „comunităţile etnice şi marginalizate”, conform website-ului său.

Autorităţile londoneze au declarat că şoferul autovehiculului a fost găsit „imobilizat la faţa locului de către persoane martore la incident şi apoi a fost arestat de poliţie”.

Incidentul a avut loc în timpul lunii sfinte a musulmanilor – Ramadanul – când credincioşii participă la rugăciuni în cursul nopţii.

Moscheea a devenit cunoscută pentru slujbele ţinute de clericul radical Abu Hamza al-Masri, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă într-o închisoare americană în ianuarie 2015 pentru acuzaţii legate de terorism. Moscheea a fost închisă şi reorganizată în 2005 şi nu a fost asociată cu viziuni extremiste.

Premierul britanic Theresa May a confirmat că incidentul este investigat ca un atac terorist şi a precizat că gândurile sale sunt alături de cei afectaţi în acest incident.

Cetăţenii britanici sunt încă în stare de tensiune după câteva atacuri teroriste recente, inclusiv unul care a avut loc în 3 iunie pe Podul Londrei şi într-o piaţă din apropiere, când opt persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite.

În acel incident, trei bărbaţi au intrat cu furgoneta lor în pietonii de pe pod şi apoi au început să înjunghie la întâmplare persoane în Borough Market. Trei extremişti musulmani care au desfăşurat atacul au fost împuşcaţi fatal de poliţie.