Pot pantofii cu laser să-i ajute pe pacienţii cu Parkinson? [video]

Universitatea Twente a conceput un dispozitiv care proiectează un fascicul de lumină atunci când detectează că persoana rămâne în repaus, astfel încât să se poată concentra asupra unui punct.
Pantofi cu laser
Pantofi cu laser (Walk With Path)

Tehnologia poate ajuta la vindecarea sau, cel puţin, la îmbunătăţirea vieţii persoanelor afectate de diferite boli - acesta este un fapt demonstrat în fiecare zi. Dar nu toate dispozitivele trebuie să fie sisteme complicate cu inteligenţă artificială sau o realitate augmentată. Universitatea din Twente, situată în oraşul Enschede, în Olanda, a dezvoltat un instrument care îi poate ajuta pe suferinzii de Parkinson instalând mici emiţători cu laser deasupra pantofilor pacientului.

Una dintre problemele majore ale acestor pacienţi este blocarea mersului: persoana care suferă de această boală nu este în măsură să facă un pas înainte nici chiar dacă doreşte, rămâne paralizată şi chiar îşi poate pierde echilibrul şi poate cădea. Studiile au demonstrat că în timpul acestor episoade situaţia este deblocată dacă persoana se concentrează asupra unui punct. Şi aici intră în joc pantofii cu laser, inventaţi de Murielle Ferraye, cercetător la universitatea menţionată.

Aceşti pantofii cu proiecţie laser produc o linie de la aproximativ 45 de centimetri de la vârful piciorului astfel încât utilizatorul să poată avea o referinţă, fasciculul fiind activat numai atunci când pantofii detectează că utilizatorul este în repaus.

Sistemul, publicat de revista Neurology (The laser shoes. A new ambulatory device to alleviate freezing of gait in Parkinson disease), a fost testat pe 21 de pacienţi, demonstrând că incidentele au fost reduse la aproape jumătate, şi la fel şi durata repausurilor. Majoritatea pacienţilor au declarat că vor purta regulat pantofii şi că nu este o problemă dacă linia este proiectată chiar şi atunci când nu sunt în repaus.

Studiul viitor, explică Ferraye într-un comunicat de presă al universităţii, va viza activarea laserului doar atunci când se detectează un episod de repaus.

Mai multe informaţii: Can laser shoes help people with Parkinson's walk?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură