Portret ascuns într-un tablou de Degas

În partea stângă, pictura Portretul unei femei de Edgard Degas, care ascunde  portretul modelului Emma Dobigny. În partea dreaptă, o reprezentare în  culoare falsă a portretului ascuns.
În partea stângă, pictura Portretul unei femei de Edgard Degas, care ascunde portretul modelului Emma Dobigny. În partea dreaptă, o reprezentare în culoare falsă a portretului ascuns. (David Thurrowgood)

În spatele tabloului Portretul unei femei (pictat între anii 1876-1880, ulei pe pânză, 46,3 x 38,2 cm, National Gallery of Victoria, Melbourne, Felton Bequest 1937), pictat de pictorul impresionist francez Edgard Degas, se ascunde un alt portret, cel al tinerei model Emma Dobigny. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii australieni cu ajutorul unui dispozitiv cu lumină sincrotron şi o tehnică prin fluorescenţă de raze X.

Pictura lui Degas pusă în aparatul care a scos la iveală imaginea ascunsă.
Pictura lui Degas pusă în aparatul care a scos la iveală imaginea ascunsă. (David Thurrowgood)

De mult timp era cunoscut faptul că pictura Portretul unei femei, în care impresionistul francez Edgar Degas a pictat o femeie grasă, într-o rochie şi voal de culoare închisă, ascundea faţa altei femei. Acum, oamenii de ştiinţă de la Australian Synchrotron au confirmat şi clarificat misterul, conform studiului publicat miercuri, 4 august, în revista Scientific Reports.

Prin utilizarea unei instalaţii cu sursă de radiaţii de sincroton şi o tehnică ne-invazivă de fluorescenţă de raze X (XRF, acronimul în limba engleză), cercetătorii au trasat hărţi ale picturii, care au permis să se observe imaginea unei tinere, orientată invers decât forma vizibilă.

Rezultatele au permis o reprezentare în culoare falsă a portretului ascuns care, spun autorii, ar putea corespunde modelului Emma Dobigny, modelul lui preferat.

Cercetătorii au subliniat faptul că forma disproporţionată şi neclară a urechilor în pictura ascunsă, indică faptul că au fost mai multe încercări de a obţine proporţii finale şi caracteristici. Portretul ascuns al modelului arată o ureche ascuţită, care nu se observă în portretul original vizibil. Un detaliu pe care Degas l-a pictat în mai multe dintre picturile sale şi care a fost descoperit prin hărţile create prin tehnologia de sincron şi razele X.

Portretul tinerei model Emma Dobigny
Portretul tinerei model Emma Dobigny

În afară de noile date furnizate cu privire la activitatea şi modul de a lucra ale pictorului francez Edgar Degas, autorii afirmă că această nouă tehnică aplicată în examinarea operei de artă va avea un impact semnificativ asupra studiilor privind conservarea patrimoniului cultural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură