Poroşenko susţine că numărul soldaţilor ruşi în Ucraina ajunge uneori la 14.000


Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că prezenţa trupelor ruse în Ucraina a fost dovedită şi că în anumite momente de timp numărul soldaţilor ruşi din Ucraina variază între 4.000 şi 14.000, conform Kyiv Post.

“Acestea nu sunt doar informaţii ucrainene, sunt date ale serviciilor de informaţii ale NATO şi provin şi din alte surse; avem dovezile că [soldaţii ruşi] ne trec graniţa, lucru care a fost înregistrat prin satelit”, a declarat Poroşenko miercuri la o conferinţă de presă comună cu preşedintele slovac Andrek Kiska în Kiev.

El a declarat că aceste temeri nu se referă doar la numărul de soldaţi ruşi ci şi la numărul semnificativ de arme moderne, “incluzând rachete şi sisteme antiaeriene.”

“Pentru ca în această zonă să existe pace trebuie să implementăm prevederilor acordului de la Minsk. În particular, este vorba de necesitatea închiderii unei părţi a graniţei ruso-ucrainene, al cărei control a fost pierdut de către Ucraina, şi mai este vorba de retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul nostru”, a adăugat Poroşenko.

“Ar fi foarte important dacă trupele ruseşti îşi retrag tot echipamentul militar rusesc [de pe teritoriul ucrainean]: tancuri, rachete, sisteme antiaeriene, sisteme de comunicare moderne, cele mai actualizate tipuri de arme care sunt aplicate în prezent asupra poporului ucrainean”, a susţinut liderul de la Kiev.

El a mai declarat că autorităţile ruse susţin în mod regulat că livrările de arme letale către Ucraina vor înrăutăţi tensiunile din regiune, în timp ce însăşi Rusia trimite zilnic arme moderne trupelor sale din Ucraina şi militanţilor pe care îi controlează.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.