Poroşenko: Rusia o va elibera pe Nadia Savcenko într-un schimb de prizonieri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko susţine că s-a ajuns la un acord cu Moscova în vederea eliberării unui pilot ucrainean întemniţat în Rusia, notând că pilotul Nadia Savcenko va fi eliberată în schimbul a doi soldaţi ruşi arestaţi în Ucraina.
Pilotul ucrainean pilot Nadia Savchenko, în sala de tribunal. Savchenko a fost condamnată la 22 de ani pentru rolul pe care l-ar fi avut în moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Analiştii consideră procesul ca fiind un fals, motivat politic
Pilotul ucrainean pilot Nadia Savchenko, în sala de tribunal. Savchenko a fost condamnată la 22 de ani pentru rolul pe care l-ar fi avut în moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Analiştii consideră procesul ca fiind un fals, motivat politic (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

“Am avut ieri [luni] o discuţie cu [preşedintele rus Vladimir] Putin şi se pare că am reuşit să cădem de acord asupra unui anumit algoritm pentru eliberarea Nadiei”, a susţinut liderul ucrainean la o conferinţă de presă desfăşurată marţi.

În luna martie, un tribunal rus a găsit-o vinovată pe Savcenko de implicare în bombardarea unei zone din estul Ucrainei în 2014, care s-a soldat cu uciderea a doi jurnalişti ruşi şi mai mulţi civili. Pilotul ucrainean a negat acuzaţiile.

Poroşenko a făcut, de asemenea, referire la o sentinţă de condamnare recentă a doi soldaţi ruşi în Kiev, adăugând că decizia tribunalului oferă oportunităţi pentru lansarea unui schimb.

Luni, un tribunal ucrainean i-a condamnat pe Alexander Alexandrov şi Evgheni Erofeiev – capturaţi în 14 mai 2015 – la 14 ani de închisoare pentru implicare în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Kievul a susţinut că cei doi sunt soldaţi ruşi, dar Ministerul rus al Apărării a precizat că aceştia “nu erau soldaţi activi ai Forţelor Armate ale Rusiei în momentul detenţiei lor”.

Avocatul unuia dintre cei doi soldaţi a declarat agenţiei de ştiri Interfax că aceştia nu vor face apel la verdict.

Poroşenko nu a declarat că va avea loc schimbul de prizonieri, dar a precizat că i-a spus preşedintelui rus Putin, într-o conversaţie telefonică ce a avut loc luni, că el este pregătit să trimită un avion privat în Rusia pentru a o transfera pe Savcenko în Ucraina.

Legăturile dintre Moscova şi Kiev sunt foarte tenaionate de când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce Kremlinul a ales să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia dorind o autonomie mai mare în regiunile estice Lugansk şi Doneţk.

Conform ONU, peste 9.000 de persoane şi-au pierdut vieţile şi aproximativ 20.000 au fost rănite de la izbucnirea conflictului separatist în aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe