Poroşenko: Discuţiile pentru acordul de încetare a focului vor avea loc marţi



Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat în weekend că marţi se vor desfăşura o serie de discuţii în Minsk privind implementarea etapelor unui acord încheiat în septembrie între forţele ucrainene şi separatiştii din estul Ucrainei.

“Până acum, s-a ajuns la o înţelegere preliminară ca o întâlnire să aibă loc în Minsk în 9 decembrie”, a afirmat Poroşenko, citat de Interfax Ukraina.

Tensiunile armate din estul Ucrainei - unde rebelii separatişti susţinuţi de Rusia se luptă cu forţele guvernului din Kiev - au continuat în ciuda acordului de încetare a focului semnat cu 3 luni în urmă, iar numărul victimelor conflictului declanşat la jumătatea lunii aprilie s-a ridicat la peste 4.300 până în prezent.

La discuţiile din 5 septembrie din Minsk au participat reprezentanţii Ucrainei, ai conducerii separatiste proruse, ai Rusiei şi ai OSCE. Pe lângă încetarea focului s-a căzut de acord asupra înfiinţării unei zone tampon din care ambele tabere să îşi retragă artileria şi alte echipamente militare grele.

Data propusă pentru 9 decembrie coincide cu o promisă Zi a Tăcerii, când forţele ucrainene şi separatiştii - ambele tabere acuzându-se în repetate rânduri de încălcarea termenilor acordului din septembrie - au promis că vor respecta armistiţiul.

Conform datelor oferite de ONU, o medie de 13 soldaţi, rebeli şi civili au murit zilnic de când s-a căzut de acord în mod oficial asupra acordului de încetare a focului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe