Poroşenko dezvăluie planul de pace pentru estul Ucrainei

Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko (youtube.com)

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat vineri principale puncte ale planului de pace conceput să încheie conflictele cu forţele pro-ruse din estul Ucrainei, conform Mediafax.

Planul include măsuri serioase menite să satisfacă pretenţiile rusofonilor din estul ţării, precum ”garantarea unui culoar pentru evacuarea mercenarilor ruşi şi ucraineni” care aleg să depună armele, ”descentralizarea puterii şi protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituţie”.

Kievul mai propune ”crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la frontiera dintre Ucraina şi Rusia”, măsură ce ar avea ca scop stoparea suplimentării de paramilitari pro-Rusia din teritoriul rus.

De asemenea, ”cei care au depus armele şi nu au comis crime grave” vor beneficia de o amnistiere din partea statului ucrainean. Forţele pro-Rusia vor mai trebui să elibereze ostaticii deţinuţi, printre care se află şi două delegaţii ale Organizaţiei pentru Securitate şi Organizare în Europa, şi să înceteze ”ocuparea ilegală” a sediilor guvernamentale din regiunile Lugansk şi Doneţk, cele mai intense puncte ale conflictului ruso-ucrainean.

Poroşenko susţine organizarea unor alegerile legislative locale, care vor garanta stabilitatea politică în cele două regiuni răvăşite de conflictele armate. Schimbările conducerii locale, care vor fi efectuate cu susţinerea populaţiei rusofone, vor fi completate de un program de creare de locuri de muncă în regiunea industrială.

Planul de pace a fost subiectul discuţiilor telefonice de joi dintre Poroşenko omologul său rus Vladimir Putin, care a făcut ”o serie de comentarii” suplimentare.

Conform Kremlinului, Putin a insistat asupra ”încheierii imediate a operaţiunii militare” organizate de Kiev împotriva forţelor pro-Rusia din Lugansk şi Doneţk.

La rândul său, preşedintele ucrainean i-a transmis lui Putin că ”se bazează pe susţinerea planului de pace”, care va fi implementat după încetarea schimburilor de focuri, potrivit Kievului.

Totuşi, planul de 14 puncte nu conţine nicio menţiune cu privire la încetarea operaţiunii de eliberare a regiunilor ocupate de paramilitari afiliaţi Kremlinului, care continuă la intensitate maximă.

Joi dimineaţă, armata ucraineană a început un avans în forţă asupra poziţiilor deţinute de paramilitarii afiliaţi Kremlinului, eliberând cel puţin două sate. Conform Kievului, de joi până vineri dimineaţă au fost ucişi peste 300 de paramilitari pro-Rusia şi şapte soldaţi ucraineni. Informaţiile nu au fost confirmate de către liderii forţelor pro-Rusia.

Mai mult, joi dimineaţă, liderul paramilitarilor afiliaţi Kremlinului, Igor Strelkov, a cerut Moscovei prin intermediul materialelor video publicate pe internet să trimită întăriri militare de urgenţă. La scurt timp după publicarea acestor cereri, armata rusă a mobilizat ”câteva mii de soldaţi” foarte aproape de frontiera ruso-ucraineană, conform NATO.