Poroşenko: Crimeea nu va mai primi electricitate cât timp nu se va realătura Ucrainei

Kievul a condiţionat reluarea furnizării de electricitate către Crimeea, ce a fost anexată de Rusia în martie 2014, de specificarea în noul contract că peninsula este o republică autonomă a Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (ALAIN JOCARD/AFP/GETTY IMAGES)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că ţara este pregătită să reia furnizarea de electricitate către Crimeea, după mai mult de o lună de pene severe, dar numai dacă peninsula anexată de Rusia se realătura Ucrainei.

“Suntem pregătiţi să furnizăm electricitate Crimeei, care aparţine Ucrainei. O puteţi obţine dacă doriţi. Dacă nu, vom aştepta până când este restabilită suveranitatea ucraineană asupra Crimeei”, a declarat preşedintele ucrainean în 14 ianuarie, în cadrul conferinţei sale anuale de presă.

Rusia a refuzat să accepte condiţiile Ucrainei pentru reînnoirea unui contract care a expirat în 1 ianuarie privind furnizarea de electricitate către peninsula Crimeea, conform RFE/RL.

Poroşenko a susţinut că ţara sa este pregătită să “asigure livrări de electricitate”, dar că noul contract trebuie să stipuleze faptul că peninsula Crimeea este o “republică autonomă” a Ucrainei.

El a insistat că guvernul din Kiev face tot ce poate pentru a “preveni apariţia mai multor complicaţii în vieţile” crimeenilor, adăugând că liderii crimeeni sunt cei care au refuzat să reînnoiască contractul pentru livrarea de electricitate.

Rezidenţii peninsulei crimeene s-au confruntat cu pene severe de curent de când principalele linii de tensiune, care transportă energie electrică din Ucraina, au fost aruncate în aer în 22 noiembrie 2015.

Reluarea parţială a furnizării curentului electric în luna decembrie a fost suspendată complet după un alt atac similar în 30 decembrie.