Poroşenko avertizează că Ucraina rămâne singură

Preşedintele ucrainean a declarat că ţara sa are încă nevoie de sprijinul internaţional pentru a respinge agresiunile Rusiei. El a avertizat că în 2017 la conducerea Europei ar putea ajunge forţe politice care ar putea accepta compromisuri cu Moscova.
Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko în Kiev
Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko în Kiev (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Adresându-se Parlamentului, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că Ucraina va avea nevoie în continuare de sprijin internaţional în lupta împotriva atacurilor ruseşti.

Totuşi, el a adăugat că “aobţinerea acestui sprijin devine tot mai dificilă pentru diplomaţii noştri din cauza diverşilor factori obiectivi şi subiectivi”.

Poroşenko a mai precizat că puterea internă a Europei este testată de chestiuni externe, inclusiv criza refugiaţilor şi atacurile teroriste.

Preşedintele ucrainean a avertizat că forţele politice europene care doresc să ajungă la un compromis cu Rusia ar putea câştiga alegerile în 2017.

“În decursul anului următor, ca urmare a alegerilor din mai multe ţări europene, s-ar putea instala la putere forţe politice care s-ar putea să nu fie extremiste, dar care sunt înclinate să ajungă la un compromis cu liderii de la Kremlin”, a declarat el.

“Europa încă vorbeşte cu o singură voce, dar există de asemenea unele ţări unde accentul rusesc se aude deja prea tare”, a susţinut Poroşenko.

Comentariile sale au fost făcute în condiţiile în care Uniunea Europeană este divizată în legătură cu viitorul sancţiunilor economice impuse împotriva Rusiei din cauza rolului ei în criza din Ucraina.

Mulţi politicieni europeni susţin că sancţiunile au avut, de asemenea, un impact negativ şi asupra Uniunii Europene, nu doar asupra Rusiei.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat în săptămânile recente după ce Serviciul Federal rusesc pentru Securitate a declarat că a oprit o incursiune a armatei ucrainei în peninsula Crimeea şi că doi ruşi au fost ucişi în incident. Kievul a negat acuzaţiile.

Poroşenko a declarat marţi că Ucraina este acum mai sigură decât acum un an, însă o invazie totală din partea Rusiei este probabilă.

Cetăţenii din peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră au votat pentru unificarea cu Federaţia Rusă într-un referendum în martie 2014. Occidentul nu a recunoscut rezultatul referendumului şi susţine că de fapt Moscova a anexat teritoriul ucrainean.

În aprilie 2014, guvernul din Kiev a lansat prima rundă de operaţiuni militare în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, care sunt populate majoritar de pro-ruşi, pentru a stinge protestele anti-guvern de acolo. Operaţiunile, totuşi, au dus la lupte sângeroase între cele două tabere. În 2015 a fost încheiat un acord de pace la Minsk, dar acesta nu a fost implementat în totalitate şi ambele părţi s-au acuzat reciproc de atunci de încălcarea acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe