Poroşenko: Arme sofisticate americane vor ajunge în Ucraina în câteva săptămâni

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că primul transport de arme letale defensive din SUA urmează să ajungă în Ucraina în câteva săptămâni.

La o conferinţă de presă susţinută miercuri, în Kiev, Poroşenko s-a referit la recenta decizie americană de a furniza Ucrainei un astfel de armament sofisticat.

“Primul transport de arme va sosi în câteva săptămâni. Vor fi mai multe livrări diferite, începând cu dispozitive împotriva lunetiştilor, pentru că mulţi soldaţi ucraineni au fost ucişi de lunetişti ruşi”, a afirmat Poroşenko, adăugând că echipamentele militare americane mai includ dispozitive pentru război electronic, apărare aeriană şi alte tipuri de arme.

În decembrie 2017, Washingtonul a stârnit nemulţumirea Rusiei când a decis să furnizeze Kievului arme letale defensive. Unii oficiali americani au afirmat că aceste arme vor include de asemenea şi rachete anti-tanc Javelin, adăugând că sunt furnizate pentru a sprijini Ucraina în conflictul său militar de aproape 4 ani cu separatiştii susţinuţi de Rusia.

“Nu pot să ofer toate detaliile din cauză că datele sunt secrete”, a precizat preşedintele ucrainean.

Poroşenko a declarat de asemenea că acest conflict din estul Ucrainei “nu este îngheţat, ci este un câmp de luptă”.

El a afirmat că “principala provocare pentru Ucraina în 2018 rămâne războiul continuu al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.

Poroşenko a precizat că “riscul prezentat de războiul purtat la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei este în scădere datorită întăririi forţelor armate ucrainene şi sancţiunilor aplicate permanent împotriva Rusiei”, adăugând însă că măsurile respective “nu reduc la zero ameninţarea Moscovei”.

Preşedintele ucrainean a declarat miercuri că în ultimele peste 24 de ore, aproximativ 300 de proiectile au fost lansate de separatiştii din estul Ucrainei asupra poziţiilor ocupate de trupele guvernamentale.

Potrivit declaraţiei lui Poroşenko, o lege recent adoptată privind reintegrarea teritoriilor controlate de separatişti în Doneţk şi Lugansk prevede soluţionarea diplomatică a acestui conflict, precum şi desfăşurarea de trupe ONU de menţinere a păcii în regiune.

“Implicarea trupelor ONU de menţinere a păcii va determina ţara agresoare (Rusia) să îşi retragă soldaţii şi echipamentele militare din regiune şi va asigura implementarea acordurilor de pace de la Minsk. Voi face tot ce voi putea pentru a aduce trupele de menţinere a păcii [în regiune] cât mai curând posibil, deoarece aceasta este singura cale, în momentul de faţă, pentru a pune capăt uciderii ucrainenilor în acea zonă”.

Începând cu aprilie 2014, peste 10.300 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei.