Poroşenko acuzat că ar fi purtat discuţii secrete cu Rusia

Preşedintele ucrainean Petro Proşenko
Preşedintele ucrainean Petro Proşenko (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)

Criticii îl acuză pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko de acorduri secrete cu Rusia în timpul discuţiilor pentru pace cu Kremlinul, conform unui articol EuroMaidan.

Dezbaterea a fost lansată după publicarea în 23 ianuarie de către ziarul ucrainean Dzerkalo Tyzhnya a ceea ce publicaţia susţine că ar fi un act adiţional secret la memorandumul de la Minsk din 19 septembrie care conturează termenii unui acord de încetare a focului între Ucraina şi rebelii separatişti susţinuţi de Kremlin.

Actul adiţional, semnat de Rusia, Ucraina, separatişti şi Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) a stabilit o linie de demarcaţie între trupele ucrainene şi cele susţinute de Rusia mai la vest de linia actuală de front, oferind rebelilor unele zone suplimentare. În schimb, Ucraina urma să obţină o mică zonă în apropiere de Debaltseve.

Conform acestui act adiţional, era de aşteptat ca aeroportul din Doneţk să fie predat rebelilor, a raportat Dzerkalo Tyzhnya. Această clauză a declanşat un nou scandal deoarece, anterior, autorităţile de la Kiev au susţinut că aeroportul face parte din zonele controlate de ucraineni în baza memorandului de la Minsk.

Poroşenko a declarat în 25 ianuarie că aeroportul din Doneţk trebuia să facă parte dintr-o zonă demilitarizată, aparent făcând referire la zona tampon. Declaraţia sa a iscat scandal, în parte datorat faptului că în luptele pentru apărarea aeroportului din Doneţk au fost pierdute mutle vieţi omeneşti.

Memorandumul de la Minsk a stipulat crearea unei zone tampon. Echipamentul militar cu calibru mai mare de 100 mm ar fi trebuit retras de ambele tabere la o distanţă de 30 de km faţă de linia de demarcaţie.

De fapt, nici clauza retragerii armamentului greu şi nici celelalte clauze ale memorandului nu au fost aplicate corespunzător. Autorităţile ucrainene au acuzat separatiştii susţinuţi de Kremlin de o încălcare constantă a acordului de încetare a focului.

Analistul politic Vitali Bala, şeful Situation Modeling Agency, a respins acordul din Minsk ca fiind o farsă şi a declarat că articolul din Dzerkalo Tyzhnya şi criticile la adresa lui Poroşenko reprezintă o campanie deliberată pentru discreditarea preşedintelui.

În 15 ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis lui Poroşenko o scrisoare în care propunerea trasarea unei linii de demarcaţie în funcţie de linia de front existentă la acel moment, care era localizată mai înspre vest faţă de linia stipulată de actul adiţional al memorandumului de la Minsk.

De la semnarea memorandului, trupele separatiste susţinute de Kremlin au împins linia frontului înspre vest şi au obţinut peste 550 de km pătraţi de teritoriu, conform Dzerkalo Tyzhnya.

În 15 ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis lui Poroşenko o scrisoare în care propunerea trasarea unei linii de demarcaţie în funcţie de linia de front existentă la acel moment, care era localizată mai la vest faţă de linia stipulată de actul adiţional al memorandumului de la Minsk.

Poroşenko a declarat în 28 ianuarie că a trimis un răspuns lui Putin, cerând ca Rusia să respecte acordul de încetare a focului încheiat la Minsk şi să elibereze pilotul Nadia Savcenko. Savcenko, o membră a batalionului ucrainean Aidar de voluntari, a fost luată prizonieră de rebelii susţinuţi de Kremlin în iunie 2014 şi ulterior a fost transportată în Rusia, unde este în prezent arestată.

Conform unei copii a scrisorii lui Poroşenko, publicată de Dzerkalo Tyzhnya, preşedintele ucrainean a respins efectiv propunerea lui Putin, spunând că părţile ar trebui să adere la linia de demarcaţie stipulată de memorandumul de la Minsk.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.